Da li se kod Turaka najbolje jede? Naši ljudi kada odu "preko", zaborave na giros, picu i hamburger

  • 60
doner, kebab Foto: Unsplash

Döner kebab je tursko jelo, nastalo u Nemačkoj, kada su ga turski imigranti izmislili u zapadnom Berlinu tokom 1970-ih godina 20. veka.

Na svakom ćošku širom Nemačke, ali i Austrije, možete naići na porodične biznise koji se bave upravo ovom brzom hranom. Taj specijalitet je omiljen u Nemačkoj, iz segmenta fast food-a, te hamburgeri iz Mekdonaldsa, grčki giros ili pica - ostaju u senci.

Tako nije samo među Turcima ili Nemcima koji su vremenom zavoleli doner kebab, već i među ljudima s Balkana, pa i Srbije. Reč je o jelu, sličnom girosu, sačinjenom od teletine, piletine i, ponekad, jagnjetine. Može se služiti na tanjiru (meso s prilozima) ili u tortilji/lepinji, u zavisnosti od uslužnog objekta.

Iako u svim zemljama gde ima mnogo naših ljudi i, generalno doseljenika, možete naići na Burger King, Mekdonalds, restorane Pizza Hut ili restorane koje drže Grci, u ovom "takmičenju" Turci, ipak, odnose pobedu.

Tokom svih ovih godina turskom doner kebabu nisu zapretila ni slasna nemačka peciva, i to barem iz jednog ključnog razloga. Našim ljudima koji rade "preko" pekarski proizvodi ne predstavljaju krajnji domet brze hrane, jer pekara u Srbiji i regionu ima "na svakom koraku".

S druge strane, peciva su u nemačkim i austrijskim pekarama dosta skupa, u poređenju s cenama kod nas, te će prosečni Balkanac uvek radije dati novac za "nešto konkretno", nešto što je sa mesom, i što će ga zasititi.

Turski doner Turski doner /Foto: Shutterstock

Doner kebab je dobio na popularnosti i zato što su cene pristupačne, a porcije obilne. Osim toga, Turci vrlo vode računa o higijeni u prostoru, i opšte je poznat njihov odnos prema mušterijama. Mnogi će reći da je hotel s 5 zvezdica u Grčkoj, ono što je u Turskoj hotel sa 2 ili 3 zvezdice.

Svakako nije lako dominirati na tržištu koje ima toliko restorana internacionalne kuhinje, ipak, cene u njima su visoke. U regiji Baden-Virtemberg, gde ima mnogo naših ljudi, doner kebab u proseku košta 4,5 evra.

Pre nekoliko godina, pričalo se i pisalo da bi doner kebab mogao biti zabranjen u Evropskoj uniji, međutim, ovaj specijalitet i dalje dominira Nemačkom. Još tada su naši gastarbajteri komentarisali da "nema šanse da dođe do toga, jer je doner kebab za Nemačku isto što i Oktobarfest ili berlinski zid".

Tamo gde ga baš dobro prave, a konkurencija je velika, ljudi su spremni da stoje dugo u redu kako bi došli do donera. Nemci i svi koji tamo žive ga vole više od girosa jer je izdašniji. Uz pomfrit i meso, doner dolazi sa raznim povrćem (grilovanim), sosevima, sirom, ali i sama porcija je uvek veća.

Neki, pak, sumnjaju kakvog je kvaliteta doner kebab, tačnije meso u njemu, ipak, činjenica je da ljudi ne prestaju da uživaju u ovom turskom jelu, nastalom u Nemačkoj pre oko 50 godina.

Video: Naša sećanja, naši ukusi, naši proizvodi, naša Srbija: Ovo je čuvarkuća garancija kvaliteta

(Telegraf Biznis)

Video: Srbija sutra dobija 30 novih kilometara autoputa od Koševa do Vrnjačke Banje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Orthodox Dado Lj.

    5. decembar 2020 | 22:30

    Bio u Turskoj vise puta, sve u full-u svaka cast, more, hrana, ljudi i najjace shopping....

  • dux

    5. decembar 2020 | 22:14

    Ne. Najbolje se jede u srbiji. A posle srbije ima mnogo drugih zemalja koje dolaze sigurno pre turske. Kebab je nista. Ne znas ni sta jedes u onoj lopti od mlevenog mesa tezine 20 kg i zamrznute pre godinu dana. Stvarno nista ne osecam prema njihovoj kuhinji. Za mene uzas.

  • Srpsko najbolje

    5. decembar 2020 | 22:00

    Izvinite,ali najbolja je Srpska i Grcka hrana. Kakva mi imamo jela,pite,peviva,zimnicu,kolace da nikoo nemoze da nam pridje

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>