Da li se kod Turaka najbolje jede? Naši ljudi kada odu "preko", zaborave na giros, picu i hamburger
Döner kebab je tursko jelo, nastalo u Nemačkoj, kada su ga turski imigranti izmislili u zapadnom Berlinu tokom 1970-ih godina 20. veka.
Na svakom ćošku širom Nemačke, ali i Austrije, možete naići na porodične biznise koji se bave upravo ovom brzom hranom. Taj specijalitet je omiljen u Nemačkoj, iz segmenta fast food-a, te hamburgeri iz Mekdonaldsa, grčki giros ili pica - ostaju u senci.
Tako nije samo među Turcima ili Nemcima koji su vremenom zavoleli doner kebab, već i među ljudima s Balkana, pa i Srbije. Reč je o jelu, sličnom girosu, sačinjenom od teletine, piletine i, ponekad, jagnjetine. Može se služiti na tanjiru (meso s prilozima) ili u tortilji/lepinji, u zavisnosti od uslužnog objekta.
Iako u svim zemljama gde ima mnogo naših ljudi i, generalno doseljenika, možete naići na Burger King, Mekdonalds, restorane Pizza Hut ili restorane koje drže Grci, u ovom "takmičenju" Turci, ipak, odnose pobedu.
Tokom svih ovih godina turskom doner kebabu nisu zapretila ni slasna nemačka peciva, i to barem iz jednog ključnog razloga. Našim ljudima koji rade "preko" pekarski proizvodi ne predstavljaju krajnji domet brze hrane, jer pekara u Srbiji i regionu ima "na svakom koraku".
S druge strane, peciva su u nemačkim i austrijskim pekarama dosta skupa, u poređenju s cenama kod nas, te će prosečni Balkanac uvek radije dati novac za "nešto konkretno", nešto što je sa mesom, i što će ga zasititi.
Doner kebab je dobio na popularnosti i zato što su cene pristupačne, a porcije obilne. Osim toga, Turci vrlo vode računa o higijeni u prostoru, i opšte je poznat njihov odnos prema mušterijama. Mnogi će reći da je hotel s 5 zvezdica u Grčkoj, ono što je u Turskoj hotel sa 2 ili 3 zvezdice.
Svakako nije lako dominirati na tržištu koje ima toliko restorana internacionalne kuhinje, ipak, cene u njima su visoke. U regiji Baden-Virtemberg, gde ima mnogo naših ljudi, doner kebab u proseku košta 4,5 evra.
Pre nekoliko godina, pričalo se i pisalo da bi doner kebab mogao biti zabranjen u Evropskoj uniji, međutim, ovaj specijalitet i dalje dominira Nemačkom. Još tada su naši gastarbajteri komentarisali da "nema šanse da dođe do toga, jer je doner kebab za Nemačku isto što i Oktobarfest ili berlinski zid".
Tamo gde ga baš dobro prave, a konkurencija je velika, ljudi su spremni da stoje dugo u redu kako bi došli do donera. Nemci i svi koji tamo žive ga vole više od girosa jer je izdašniji. Uz pomfrit i meso, doner dolazi sa raznim povrćem (grilovanim), sosevima, sirom, ali i sama porcija je uvek veća.
Neki, pak, sumnjaju kakvog je kvaliteta doner kebab, tačnije meso u njemu, ipak, činjenica je da ljudi ne prestaju da uživaju u ovom turskom jelu, nastalom u Nemačkoj pre oko 50 godina.
Video: Naša sećanja, naši ukusi, naši proizvodi, naša Srbija: Ovo je čuvarkuća garancija kvaliteta
(Telegraf Biznis)
Video: Srbija sutra dobija 30 novih kilometara autoputa od Koševa do Vrnjačke Banje
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Orthodox Dado Lj.
Bio u Turskoj vise puta, sve u full-u svaka cast, more, hrana, ljudi i najjace shopping....
Podelite komentar
dux
Ne. Najbolje se jede u srbiji. A posle srbije ima mnogo drugih zemalja koje dolaze sigurno pre turske. Kebab je nista. Ne znas ni sta jedes u onoj lopti od mlevenog mesa tezine 20 kg i zamrznute pre godinu dana. Stvarno nista ne osecam prema njihovoj kuhinji. Za mene uzas.
Podelite komentar
Srpsko najbolje
Izvinite,ali najbolja je Srpska i Grcka hrana. Kakva mi imamo jela,pite,peviva,zimnicu,kolace da nikoo nemoze da nam pridje
Podelite komentar