Da li se kod Turaka najbolje jede? Naši ljudi kada odu "preko", zaborave na giros, picu i hamburger
Možda gastarbajterima s Balkana u Nemačkoj ili Austriji nedostaju rakija, slanina i domaći slatkiši, ali im zato doner kebab dođe kao "utešna nagrada"
Döner kebab je tursko jelo, nastalo u Nemačkoj, kada su ga turski imigranti izmislili u zapadnom Berlinu tokom 1970-ih godina 20. veka.
Na svakom ćošku širom Nemačke, ali i Austrije, možete naići na porodične biznise koji se bave upravo ovom brzom hranom. Taj specijalitet je omiljen u Nemačkoj, iz segmenta fast food-a, te hamburgeri iz Mekdonaldsa, grčki giros ili pica - ostaju u senci.
Tako nije samo među Turcima ili Nemcima koji su vremenom zavoleli doner kebab, već i među ljudima s Balkana, pa i Srbije. Reč je o jelu, sličnom girosu, sačinjenom od teletine, piletine i, ponekad, jagnjetine. Može se služiti na tanjiru (meso s prilozima) ili u tortilji/lepinji, u zavisnosti od uslužnog objekta.
Iako u svim zemljama gde ima mnogo naših ljudi i, generalno doseljenika, možete naići na Burger King, Mekdonalds, restorane Pizza Hut ili restorane koje drže Grci, u ovom "takmičenju" Turci, ipak, odnose pobedu.
Tokom svih ovih godina turskom doner kebabu nisu zapretila ni slasna nemačka peciva, i to barem iz jednog ključnog razloga. Našim ljudima koji rade "preko" pekarski proizvodi ne predstavljaju krajnji domet brze hrane, jer pekara u Srbiji i regionu ima "na svakom koraku".
S druge strane, peciva su u nemačkim i austrijskim pekarama dosta skupa, u poređenju s cenama kod nas, te će prosečni Balkanac uvek radije dati novac za "nešto konkretno", nešto što je sa mesom, i što će ga zasititi.
Doner kebab je dobio na popularnosti i zato što su cene pristupačne, a porcije obilne. Osim toga, Turci vrlo vode računa o higijeni u prostoru, i opšte je poznat njihov odnos prema mušterijama. Mnogi će reći da je hotel s 5 zvezdica u Grčkoj, ono što je u Turskoj hotel sa 2 ili 3 zvezdice.
Svakako nije lako dominirati na tržištu koje ima toliko restorana internacionalne kuhinje, ipak, cene u njima su visoke. U regiji Baden-Virtemberg, gde ima mnogo naših ljudi, doner kebab u proseku košta 4,5 evra.
Pre nekoliko godina, pričalo se i pisalo da bi doner kebab mogao biti zabranjen u Evropskoj uniji, međutim, ovaj specijalitet i dalje dominira Nemačkom. Još tada su naši gastarbajteri komentarisali da "nema šanse da dođe do toga, jer je doner kebab za Nemačku isto što i Oktobarfest ili berlinski zid".
Tamo gde ga baš dobro prave, a konkurencija je velika, ljudi su spremni da stoje dugo u redu kako bi došli do donera. Nemci i svi koji tamo žive ga vole više od girosa jer je izdašniji. Uz pomfrit i meso, doner dolazi sa raznim povrćem (grilovanim), sosevima, sirom, ali i sama porcija je uvek veća.
Neki, pak, sumnjaju kakvog je kvaliteta doner kebab, tačnije meso u njemu, ipak, činjenica je da ljudi ne prestaju da uživaju u ovom turskom jelu, nastalom u Nemačkoj pre oko 50 godina.
Video: Naša sećanja, naši ukusi, naši proizvodi, naša Srbija: Ovo je čuvarkuća garancija kvaliteta
(Telegraf Biznis)
Video: Mile Jelić Business development manager Comtrade-a
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Orthodox Dado Lj.
Bio u Turskoj vise puta, sve u full-u svaka cast, more, hrana, ljudi i najjace shopping....
Podelite komentar
dux
Ne. Najbolje se jede u srbiji. A posle srbije ima mnogo drugih zemalja koje dolaze sigurno pre turske. Kebab je nista. Ne znas ni sta jedes u onoj lopti od mlevenog mesa tezine 20 kg i zamrznute pre godinu dana. Stvarno nista ne osecam prema njihovoj kuhinji. Za mene uzas.
Podelite komentar
Srpsko najbolje
Izvinite,ali najbolja je Srpska i Grcka hrana. Kakva mi imamo jela,pite,peviva,zimnicu,kolace da nikoo nemoze da nam pridje
Podelite komentar