• 0

2,4 milijarde dolara! Odlaganje Olimpijskih igara u Tokiju košta čitavo bogatstvo

Ogroman iznos zbog odloženih igara biće isplaćen za plate, ali i novi sistem za refundiranje karata

  • 0
Olimpijske igre, Tokio

Foto: Tanjug/AP

Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine je najveći sportski događaj koji je pogođen pandemijom kovid 19. Ovo je prvi put posle Drugog svetskog rata da su Igre odložene. Pripreme OI bile su bez premca, ali jednostavno, događaj nije mogao da se nastavi zbog koronavirusa.

Sada su organizatori u Tokiju saopštili da će Igre 2020 koštati najmanje dodatnih 2,4 milijarde dolara zbog troškova odlaganja.

Biće potrebno dodatnih 1,5 milijardi dolara za operativne troškove povezane sa odlaganjem, dok će dodatnih 900 miliona dolara biti potrebno za mere koje su potrebne da se sprovedu za Olimpijske igre 2021. godine.

Cifra izračunata je po kursu od 107 jena i bliža je 2,56 milijardi dolara kada se izračuna po današnjem kursu. Finansijske cifre mogle bi čak i da skoče, jer se računa i na sredstava za nepredviđene slučajeve kako bi pomogli u pokrivanju troškova.

Deo dodatnih troškova za sprovođenje Igara u Tokiju dolaziće od japanskih poreskih obveznika, a ukupni deo podeliće nacionalna vlada, grad Tokio i organizatori.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) i japanska vlada bili su primorani da otkažu ovogodišnje Igre u Tokiju zbog pandemije koronavirusa. Do odluke o otkazivanju, organizacija ove sportske manifestacije koštala je oko 13 milijardi dolara.

Dodatni troškovi odlaganja Olimpijade uključuju plate svim angažovanim na ovom velikom projektu, kao i primena novog sistema za refundiranje karata, ali ne i uvođenje mera za sprečavanje širenja koronavirusa.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>