• 0

Posle tri godine suđenja bivši ministar finansija Austrije proglašen krivim za korupciju

Graser je novac sakrio u poreskim oazama

  • 0
Karl Heinz Grasser

Foto: Wikimedia/Climaxxx!

Bivši ministar finansija Austrije Karl-­Hajnc Graser proglašen je krivim za korupciju pred krivičnim sudom u Beču.

Graser je proglašen krivim u sudskom procesu koji je trajao pune tri godine tokom kojih je bilo čak 168 dana u sudnici, a osuđen je na osam godina zatvora. Pored njega, osuđujuće presude dobili su i Valter Meišberger, Peter Hokheger, Karl Petrikovic i Georg Starzer.

Graser je na mestu ministra finansija Austrije bio od 2000.do 2007. godine. Bečki krivični sud proglasio ga je krivim za pomaganje ponuđaču da dobije posao vredan 961 miliona evra. Radi se o prodaji državnih stanova iz 2004. godine.

Istraga koja je dovela do podizanja optužnice započeta je 2009. godine. Prema njoj su Graser i njegove kolege obavestile kompaniju Imofinanz da je najveća ponuda na aukciji 960 miliona evra, pa je ova kompanija ponudila milion više i pobedila.

Za ovu uslugu Hokheger je dobio 9,6 miliona evra koje podelo na tri dela i uplatio na račune u Lihtenštajnu, tako da je na svakom bilo po 2,4 miliona evra. Tokom istrage se ispostavilo da je jedan od računa bio otvoren u ime Grasera, koji je to negirao.

Sudjenje, sud , sudski cekic, pravda, sudija

Sud ga smatra krivim, Foto: Shutterstock

I Graser i ostali optuženi poricali su da su bili uključeni u bilo kakve nezakonite aktivnosti. Kako presude nisu konačne, svi još  imaju pravo žalbe.

Svi i dalje mogu da se žale

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>