• 10

Možda imate 10.000 evra u kući a da ne znate: Porodične kolekcije poštanskih markica kriju bogatstvo

Marka "Мilanče" je jedna od najskupljih srpskih markica, prodata na aukciji za 70.000 franaka

  • 10
poštanske marke Foto: Telegraf

Svake nedelje pedesetak filatelista okuplja se u beogradskom klubu, donesu svoje albume sa poštanskim markama i razglednice, pa ih razgledaju, razgovaraju o njima, menjaju ih međusobno ili kupuju ovaj delić tradicije i istorije jedni od drugih.

Ove nedelje klub će biti prazan. Korona divlja, a filatelisti su mahom stariji ljudi. Za neke su marke hobi, za neke pasija, za neke posao, a za neke život. A sve je počelo 1. jula 1866. godine, kada je izašla prva srpska marka.

- Nije to bila klasična poštanska marka – objašnjava Kolja Ljubičić, predsednik Saveza filatelista Srbije za Telegraf Biznis.

Ne, to je bila novinska marka. To je bila marka za novine sa odštampanim srpskim grbom, popularna „grbuša“.

- Prva marka za pisma izašla je 1. jula 1866. i od tada imamo poštanske marke i na njoj je knez Mihajlo Obrenović. Obe marke štampane su Beču, ali već sledeća je štampana u Beogradu – priča Ljubičić.

Naša prva marka izašla je 26 godina posle britanske, koja je prva marka u svetu, ali je od nje vrednija jer je štampana u znatno manjem broju primeraka, a sačuvana u još manjem.

poštanske marke U amaterskim kolekcijama možda se nalazi neka vredna marka, Foto: Telegraf

Na tržištu nalazi samo 12 ovih marki i baš su zato vredne, ne samo kod nas, nego i u inostranstvu. Tačna cena zavisi od stanja u kom se konkretna marka nalazi, ali kažu da za ovu može da se dobile oko 6.000 evra.

- Ima domaćih marki čija cena ide i do 10.000 evra, ali to je retko, to su one sa greškama kada je ili neko slovo pogrešno napisano, ili slika naopako odštampana, ili fali deo slike, ili ima neki zanimljiv žig. Recimo, žig „Uokvireni Beograd“ korišćen je samo jedan dan i pismo sa njim vredi 10.000 evra, a ima samo desetak sačuvanih pisama – objašnjava sagovornik Telegraf Biznisa.

Mladi danas retko skupljaju poštanske marke, ali dešava se da neko donese porodične kolekcije u klub na procenu.

poštanske marke Važno je da markice budu što starije, Foto: Telegraf

- Do sada se nije desilo da je neko imao nešto baš baš vredno. Ali, donesu ljudi, hoće da prodaju. U Srbiji se manje više zna gde se koja vredna marka ili kolekcija nalaze. Za svaku ozbiljnu zbirku se zna. To, naravno, ne znači da se kod nekoga ne krije neka zanimljiva marka - kaže Ljubičić.

A šta je važno da bi poštanska marka bila vredna? Prvo, mora da bude što starija i očuvana, da nije počela da propada.

- Ima nekih koje su vrednije čiste, neke su vrednije žigosane. Obično su čiste ređe nego poništene, pa i vrenije. Vredne su i marke koje su na nekim važnim pismima. Tako imamo marke na Titovim pismilma, na pismila Ive Andrića… - priča on.

Postanska marka u cast Mome Kapora Marka u čast Mome Kapora, Foto: posta.rs

Najviše odštampanih maraka u SFRJ bilo je sa likom Tita, a zanimljivo je da one i danas privlače

pažnju sakupljača. Kupuju ih strani turisti i Muzej istorije Jugoslavije. Posebno je zanimljivo  izdanje povodom njegovog 80. rođendana 1972. godine, koje je odštampano, pa je naloženo da se uradi novo.

Međutim, od svih srpskih maraka, jedinstvena i posebna je marka zvana "Milanče" iz 1872. u tzv. tete-beche formi, iz čuvene Ferarijeve zbirke, jer postoji jedan jedini poznati primerak. Poslednji put prodata je na aukciji za 70.000 švajcarskih franaka.

Poštanskih markica ima i na oglasima, pa mogu da se nađu i pojedinačne marke i zbirke, a cene su različite, od 20, 30 dinara za make novijeg datuma, do nekoliko desetina hiljada dinara.

Video: Bravar dobio srebrno dugme za 300 hiljada pratilaca: Majstor za YouTube i frižidere

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jsr

    6. decembar 2020 | 12:59

    Jel i na ovo se placa porez

  • Baster

    6. decembar 2020 | 16:02

    Sasvim slučajno pročitah text,pa me podseti da sam baš kao klinac,pre 30 i više godina negde sacuvao nekoliko stotina markica iz celog sveta. Ako uspem da ih pronađem,jel zna neko da mi kaže gde se nalazi taj klub? Mozda sam milioner..

  • Chicago

    6. decembar 2020 | 13:05

    Nekad sam skupljao markice, mogu slobodno da kazem da sam imao preko 10 hiljada ali na zalost sve ostale u Pristini 99 god

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>