• 0

Kompanije iz Srbije tokom krize na tri fronta: Donirale novac, robu i pružale pro bono usluge

Ukupna evidentirana vrednost donacija zajednici u 2019. godini iznosi oko 645 miliona dinara, dok su do kraja juna 2020. kompanije iz Srbije donirale 330 miliona dinara

  • 0
Dizajn kuće arhitektura biznis Srbija

Foto: Shutterstock, Pixabay

Forum za odgovorno poslovanje predstavio je publikaciju "Bolji biznis za bolje društvo 2019/2020", a prema tom izveštaju, do kraja juna ove godine, kao odgovor na krizu izazvanu pandemijom u Srbiji, anketirane kompanije donirale su ukupno 330 miliona dinara, od čega oko 95 miliona dinara čine donacije u proizvodima.

U toj publikaciji analiziran je doprinos 38 kompanija lokalnoj zajednici tokom 2019. godine, kao i tokom krize izazvane kovidom-19. Više od polovine donacija tokom novonastale krize usmereno je prema zdravstvenim ustanovama, dok je ostatak uglavnom usmeren ka lokalnim samoupravama.

U ovom periodu, kompanije su pružile i druge vidove podrške, kao što su javne kampanje i podrška malim preduzećima. Tokom 2019, anketirane firme su ili zadržale isti nivo ulaganja ili ga povećale u odnosu na prethodnu godinu. Oko 65 odsto njih redovno doprinosi zajednici, dok ostale to čine po potrebi.

Ukupna evidentirana vrednost donacija zajednici u 2019. godini iznosi oko 645 miliona dinara, sa doprinosom velikih kompanija, u proseku, od 30 miliona, srednjih sa sedam miliona dinara, a malih nešto više od milion dinara.

Iako primarno doprinose finansijski (85 odsto kompanija), donacijom robe pomoglo je 80 odsto kompanija, dok je 71% u programe podrške zajednici uključilo i svoje zaposlene koji su delili znanje i veštine. Od 38 kompanija, šest je pružalo pro bono usluge.

Video: Konačno poznato kako će izgledati Linijski park

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>