• 0
 ≫ 

Još jedna zemlja u Evropi prestaje da kopa ugalj: Za deset godina elektrana neće biti

 ≫ 

Češka je podržala plan EU da učini svoju ekonomiju ugljen neutralnom

  • 0
ugalj

Foto: Unsplash

Češka vlada namerava da do 2038. godine zatvori rudnike uglja čija upotreba zagađuje životnu sredinu i da postepeno pređe na obnovljive izvore energije.

Iako grupe za zaštitu životne sredine kažu da plan nije dovoljno ambiciozan, ministar industrije Karel Havliček ocenjuje da je reč o kompromisu. On je najavio planove vlade da do 2050. godine uloži 16 milijardi dolara za proizvodnju energije iz drugih izvora.

Češka je podržala plan EU da učini svoju ekonomiju ugljenično neutralnom do 2050. godine, nakon što je dogovoreno da se nuklearna energija prizna kao sredstvo za borbu protiv klimatskih promena, prenosi AP.

Lokalna industrija u velikoj meri se oslanja na upotrebu uglja, a elektrane na ugalj još uvek proizvode skoro polovinu ukupne električne energije u Češkoj.

Češka ima i šest nuklearnih reaktora u dve nuklearke gde se proizvodi trećina ukupne električne energije, a finalizuje i plan o izgradnji još jednog nuklearnog reaktora.

Video: Podigao je umetnost na viši nivo: Umetnik umesto četkice i boja, slika po zidu sa užarenim ugljem

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>