• 1

Veći porez, bolje plate i nulta emisija štetnih gasova: Ovo su uslovi, da li će ih Amazon ispuniti?

Uz nezadovoljne radnike stalo je i 400 političara iz celog sveta

  • 1
Amazon, kupovna preko interneta

Foto: Shutterstock

Džef Bezos je zvanično najbogatija osoba na svetu, čije neto bogatstvo vredi oko 186 milijardi dolara, ipak, za vreme Trampovog mandata imao je određene olakšice, na primer, kada je reč o plaćanju poreza.

To smo, donekle, i objasnili u ovom tekstu, ipak, sada 400 globalnih političara poziva Bezosa da plaća veći porez, povisi plate radnicima i više ulaže u zaštitu životne sredine.

Oni su, zapravo, potpisali i uputili pismo šefu Amazona, s ciljem da Bezos promeni politiku poslovanja unutar svoje imperije za e-trgovinu, vredne više od 1,7 biliona (hiljada milijardi) dolara, piše britanski "Independent".

Okupilo se, dakle, 400 političara iz 34 zemlje i sa svih kontinenata. U pismu dalje navode da znaju da kompanija može sebi da priušti plaćanje većeg poreza, kao i veće zarade za radnike, ali da je "izbegla i zaobišla da plati svoje dugove prema radnicima, društvima i planeti".

Mnogo puta smo pisali o tome da je situacija u magacinima Amazona širom sveta sporna, jer se zaposleni uporno žale da nemaju adekvatne uslove rada, posebno tokom pandemije, dok pritom rade za minimalnu satnicu.

Ideja ovih zvaničnika, među kojima su američke kongresmenke Ilhan Omar i Rašida Tlaib i potpredsednica Evropskog parlamenta Hajdi Hautala, zatim uticajne osobe iz Britanije, Turske, Francuske, Grčke, jeste da se Amazon do 2030. obaveže na nultu emisiju štetnih gasova i da, naravno, povisi plate radnicima uskoro.

"Globalnim izbegavanjem poreza nanosite štetu javnoj zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, stanovanju, socijalnoj bezbednosti i infrastrukturi", takođe se navodi u pismu.

A na komentare da je u Amazonu na snazi moderno ropstvo, kompanija odgovara ovako: "Pitanja pokrenuta u ovom pismu proizlaze iz niza obmanjujućih tvrdnji, pogrešno informisanih grupa moći koje, čini se, koriste Amazonovu reputaciju kako bi istakle svoj lični uticaj".

Video: Štrajk u italijanskoj ispostavi Amazona: Ljuti jer ih kompanija ne štiti od korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djota

    5. decembar 2020 | 09:12

    Veci porez,bolje plate,a kome vece plate,vama u vladi i javnom sektoru a privrednicima i narodu jos veci namet.Da li se pitate da li narod to moze da izdrzi,najskuplje gorivo,poskupelo sve,radnika nema,cuvaju se od virusa ili oboleli,treba to izdrzati sve te namete samo da bi se hvalili da je kod nas sve bajno,e pa nije tako,nisu svi penzioneri da imaju sigurna primanja

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>