• 0
 ≫ 

NASA ovoj firmi plaća 1 dolar za uzorke kamenja s Meseca. Oni se raduju, kažu "nije sve u novcu"

 ≫ 

NASA će kompanijama plaćati za pojedinačne kolekcije mesečevog regolita između 50 i 500 grama težine. Kompanije će prikupiti uzorke, a zatim će dostaviti vizuelne dokaze i druge podatke koje su prikupili

  • 0
mesec

Foto: Unsplash

Federalna agencija NASA plaća kompaniji, sa sedištem u Koloradu, 1 dolar da sakupi mali uzorak kamenja sa Meseca.

"Lunar Outpost" je među četiri firme kojima su dodeljeni ugovori za preuzimanje mesečevog regolita (tla), punog kiseonika, za ukupno 25,001 dolar. NASA će koristiti taj sadržaj u svom programu Artemis, čiji je cilj da sledećeg muškarca i ženu pošalje na Mesec do 2024. godine.

Takođe, američka agencija za istraživanje svemira pokušava da uspostavi poslovni model za vađenje, prodaju i upotrebu resursa izvan Zemlje. Ostali pobednički ponuđači bili su "Masten Space Systems" iz Kalifornije i "ispace" sa sedištem u Tokiju, zajedno sa evropskom podružnicom.

NASA će kompanijama plaćati za pojedinačne kolekcije mesečevog regolita između 50 i 500 grama težine. Kompanije će prikupiti uzorke, a zatim će dostaviti vizuelne dokaze i druge podatke koje su prikupili. Nakon toga, vlasništvo nad materijalom se prenosi na NASA-u.

Finansiranje je tako malo, jer Agencija plaća samo prikupljanje regolita, ali ne i razvojne ili transportne troškove. Ovim kompanijama, kako se navodi, nije važan novac, već razni naučni benefiti koje očekuju od ove misije. Ipak, nagrade za njih biće isplaćene u tri faze:

Ukupno 10% sredstava u vreme dodele nagrade, 10% kada kompanija lansira svemirske letelice za prikupljanje i 80% kada NASA verifikuje da su kompanije prikupile materijal. Džastin Sajrus, direktor firme iz Kolorada, rekao je za BBC da 1 dolar dolazi u tri male, ali važne rate: 0,10, opet 0,10 i 0,80 USD.

Video: Ušli u istoriju: Kapsula se odvojila od rakete SpaceX, videla se iz Srbije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>