• 17
 ≫ 

Mali: Nećemo dozvoliti da Er Srbija propadne, sve evropske zemlje su stale uz svoje prevoznike

 ≫ 

Podseća da avio-industrija trpi najveće gubitke zbog pandemije i nemogućnosti putovanja i navodi da je, na primer, nemačka vlada Lufthanzi dala podršku od ukupno devet mlijardi evra

  • 17
Tomislav Momirović, Siniša Mali

Siniša Mali / Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Nećemo dozvoliti da propadne Er Srbija - poručio je danas ministar finansija, Siniša Mali, i istakao da će država pomoći svojoj nacionalnoj avio-kompaniji tako što će pokriti gubitke nastale tokom pandemije, kao što su to učinile i druge evropske zemlje sa svojim nacionalnim prevoznicima.

Kako je dalje naveo: "EU je rekla vrlo precizno - možete da pomognete svojoj avio-kompaniji kao što pomažu ostale države u EU, ali samo za pokriće gubitaka koji su nastali usled virusa korona".

Objašnjava da država prema regulativi EU nema pravo da pomaže Er Srbiji i da to nije ni činila zbog direktiva EU o državnoj pomoći Unije, ali da sada to može da uradi pod određenim uslovima.

- Vlada Srbije je zato donela uredbu o pomoći nalik uredbama koje su donele i ostale zemlje EU. Onda se neki nađu pametni i kažu da ćemo mi da pokrijemo sve gubitke. Pa, nema gubitaka iz prethodnog perioda, već samo iz ovog perioda - kaže ministar.

Podseća da avio-industrija trpi najveće gubitke zbog pandemije i nemogućnosti putovanja i navodi da je, na primer, nemačka vlada Lufthanzi dala podršku od ukupno devet mlijardi evra. Ističe da je u Srbiji sve pod vrlo striktnom kontrolom regulatora Evropske komisije, koji nagledaju svaki vid državne pomoći, bez obzira na preduzeće.

- Da nismo imali našu nacionalnu avio-kompaniju od početka krize i da smo zavisili od drugih, pitanje je da li bismo našli tu opremu, lekove i sve što je bilo neophodno - kaže ministar finansija u Vladi Srbije.

Air Serbia Er Srbija

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Naglasio je da je sve što se tiče Er Srbije javno i transparentno, kao i da toj kompaniji sada treba pomoć jer prolazi kroz proces restrukturiranja - smanjuje plate i broj zaposlenih uz otpremnine, ukida pojedine nerentabilne linije.

U izjavi za Tanjug je naveo i da bi do kraja godine trebalo da bude završen proces preuzimanja Komercijalne banke od strane slovenačkog NLB-a, i da će u budžet biti uplaćen iznos od oko 400 miliona evra. Dodaje da je pre nekoliko dana stigla neophodna saglasnost Evropske centralne banke i da je dostavljena Narodnoj banci Srbije.

Inače, podseća Mali, državi je već isplaćeno oko 60 miliona evra kroz dividendu, a isplata zaostalih dividendi bio je jedan od uslova za zatvaranje transakcije preuzimanja Komercijalne banke.

Video: Siniša Mali o izgradnji metroa u Beogradu: Projekar je postao deo programa Srbija 2020-25

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    5. decembar 2020 | 13:22

    Er Srbija nije nasa firma, prodali ste je.

  • SrbskiBek

    5. decembar 2020 | 14:20

    Er srbija nije JAT ..!! JAT je bio nacionalna kompanija.. Er srbija je itihad samo sa "drugacijim imenom" ..neka im gubitke pokriju arapi..zasto bi narod ove zemlje !??? Ili je razlog ugovor koji do dan danas nije javno objavljen !!!

  • Zeljko

    5. decembar 2020 | 13:49

    Nego, kad ces ti blago meni da zavrsis skolu?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>