• 0
 ≫ 

Kladio se da će svet pobediti koronu: Biznismen iz Emirata ulagao silne pare u razne sektore

 ≫ 

Kaldun al-Mubarak (45) iz Abu Dabija osnivač je kompanije "Mubadala Investment Company"

  • 0
Khaldoon Khalifa Al Mubarak

Kaldun al-Mubarak / Foto: Profimedia

Biznismen iz Emirata, koji kontroliše suvereni fond Abu Dabija, još krajem marta se priključio najvećim svetskim kupcima, iako je pandemija počela ozbiljno da "drma svet", a niko nije znao ishod.

Ipak, Kaldun al-Mubarak (45) se kladio da će svet prevazići pandemiju kovida-19, te da će ona otvoriti neke nove perspektive. Želeo je da zna na koji način će se razvijati "opasni izazovi", koje je sa sobom nosila kriza.

Ovaj preduzetnik, rođen u Abu Dabiju, studirao je u SAD, a potom "ušao" na tržište građevine i nekretnina, i osnovao milijardersku kompaniju "Mubadala Investment Company".

Japanski moćnik, Masajoši Son, uverio ga je da je fond koji sadrži 15 milijardi dolara u kešu - ove uspešne kompanije - dovoljan da se ona odupre "korona oluji". Tih dana, kako kaže al-Mubarak, stalno je bio na telefonu, sve dok nije formirao jasan stav o uticaju pandemije na ekonomiju.

Leri Fink, direktor kompanije "BlackRock Inc.", uveravao ga je kako državni podsticaji mogu poboljšati američki ekonomski sistem, dok je Egon Durban, ispred firme "Silver Lake", govorio kako se tržište promenilo, tj. da postaje previše "medveđe", ali da očekuje vakcinu koja će pomoći u rešavanju ekonomskih problema.

Pojavilo se gledište da će svet konačno "odskočiti od pandemije" i da će ova katastrofa bez presedana doneti velike alternative.

Kaldun al-Mubarak uložio je milijarde dolara "u tu percepciju", obavezujući se na nova poslovna partnerstva sa američkim gigantima privatnog kapitala, kao što su "Apollo World Administration Inc." i "Silver Lake", dok je pravio nove opklade. Među njima su auto-industrija i istraživanje vakcine protiv kovida-19.

Mnogi su se povlačili, ali ne i on. Više od 11 milijardi dolara je u proteklih 12 meseci uložio u razne sektore, na osnovu podataka konsultantske agencije "World SWF".

Video: Ribar postao milioner preko noći: Dok se šetao pored obale mora, naišao je na pravo blago.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>