• 9

Vesić: Posle pola veka od obećanja, 2021. krećemo da gradimo metro

Zamenik gradonačelnika Beograda dotakao se i BG voza, te naveo da se njime sada od Vukovog spomenika do Lazarevca stiže za 63 minuta, a do Barajeva za 47 minuta

  • 9
metro

Foto: Pixabay

Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, kaže da je juče bilo tačno 50 godina otkako je Beogradu obećan metro i da za to vreme nije bilo vlasti i gradonačelnika koji nisu obećavali taj projekat.

- Bilo je lakih i teških godina, više ili manje novca. Metro je obećavan i 2009, 2010, 2011 i 2012. godine. Sada smo došli u situaciju da ćemo sledeće godine početi da gradimo beogradski metro. Znam da nam mnogi građani sada ne veruju, ali tvrdim da ćemo 2021. početi da gradimo depo na Makiškom polju - rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, u januaru će biti potpisan memorandum dva izvođača metroa, kineske kompanije "Pauer čajna" i francuske kompanije "Alstom".

- Kinezi su zaduženi za građevinske radove, Francuzi za tehnologiju, vozove, lokomotive, skretnice, šine. Tim memorandumom će se rešiti njihovi međusobni odnosi. Mi ćemo do kraja godine usvojiti plan detaljne regulacije za Makiško polje - kaže zamenik gradonačelnika Beograda.

Kako je naveo, metro će imati prve dve linije 40,5 kilometara. Prva linija će imati 21,3 kilometra i 23 stanice, druga oko 19,2 kilometra i 20 stanica. Iznad zemlje će biti oko 2,5 kilometara, sve ostalo će biti ispod zemlje.

- Budemo li se držali dinamike, a nema razloga da je se ne držimo, jer ćemo usvojiti PDR za Makiško polje, Ežis radi projektovanje u fazama, i kako se koja faza bude završavala, mi radimo i ne čekamo da se završi čitav projekat. Sa Kinezima smo Siniša Mali i ja imali sastanak i dogovorili smo da već nabave mašine kojima se kopa pod zemljom. Tako da građani neće videti samu izgradnju metroa, već izgradnju metro stanica - kazao je Vesić.

Srbija će, dodao je, tokom sledeće godine doneti zakon o metrou, jer trenutno nemamo nijedan zakon koji to reguliše.

Beo voz, bg voz

Foto: Beovoz

- Istovremeno sa tim, radimo i projekat širenja BG voza. On će obuhvatiti sve prigradske opštine osim Grocke, koja trenutno nema mogućnosti za to. Već smo prošle godine proširili BG voz do Lazarevca, Barajeva, Mladenovca i Sopota. Sada od Vukovog spomenika do centra Lazarevca vozom stižete za 63 minuta, što je nemoguće kolima i autobusom, a do centra Barajeva za 47 minuta - naveo je Vesić.

- Kupićemo u toku 2021. sedam novih kompozicija kako bismo mogli da pokrijemo proširenu mrežu. U 2022. godini ćemo zameniti 12 postojećih kompozicija. Do 2025, zbog novih linija koje ćemo graditi od železničke stanice u Zemunu, BG voz širimo prema Surčinu, obuhvatamo centar Surčina, Nacionalni stadion, aerodrom i Obrenovac. Trebaće nam 12 novih kompozicija i BG voz će biti naša gradska železnica koja će zajedno sa metroom činiti jedinstven sistem - rekao je Vesić.

Kada je reč o spomeniku Stefanu Nemanji, Vesić je rekao da može da razume da ljudi imaju različita mišljenja, da se nekome sviđa, nekome ne. Bilo je, dodao je, napada i na Ajfelovu kulu, a sada je to simbol Pariza.

Video: Siniša Mali o izgradnji metroa u Beogradu: Projekat je postao deo programa Srbija 2020-25

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Todor

    5. decembar 2020 | 14:49

    Pa zar i ovo nije obecanje?

  • Pista

    5. decembar 2020 | 16:00

    Gospodine Vesicu pola veka slusamo obecanja a slusamo ga I dan danas ,pa I ovo sto ti najavljujes je takodje obecanje od kojeg verovatno nece biti nista ,ali ajde da sacekamo pa da vidimo godina dana brzo prodje.

  • Krlja

    5. decembar 2020 | 15:37

    Samo me zanima ko ce to da plati...ccc

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>