• 1

Zaživela kineska nacionalna kriptovaluta: Digitalni juan od sada može da se koristi za plaćanje

Kompanije će u okviru promocije digitalnog juana organizovati "greb-greb" nagradnu igru

  • 1
novac, ekonomija, kina, juan Pixabay.com

Digitalni juan ulazi u platni promet u Kini, nakon što je kineska kompanija JD.com saopštila da je postala prva mrežna platforma koja će prihvatati plaćanja u nacionalnoj kriptovaluti.

Kompanije će u okviru promocije digitalnog juana organizovati "greb-greb" nagradnu igru "JD Digits" na društvenoj mreži Vičet (WeChat) u kojoj će srećnim dobitnicima podeliti ukupno 20 miliona juana (3,0 miliona dolara), prenosi CNBC.

Pobednici će, putem te aplikacije, dobiti takozvani „crveni paket" koji će sadržati najviše 200 digitalnih juana, a dobitnici će moći da ih potroše za plaćanje kupovina na mreži JD.com. Biće podeljeno sto hiljada crvenih paketića.

Digitalni juan kontroliše i izdaje Narodna banka Kine, koja je razvila nacionalnu virtuelnu valutu u okviru projekta "Digitalno valutno elektronsko plaćanje (Digital Currency Electronic Paiment, DCEP), na čijem je razvoju i unapređenju i dalje prilično angažovana.

Video: Neobičan taksi u Kini, od automobila ni traga

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    8. decembar 2020 | 01:42

    Taman kako je rekao onaj lik sa Wall streeta! Do 2025 sve države sveta će imati svoju kripto valutu... Danas, Kina sutra Indija, Rusija itd....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>