• 1

Predlog poslanicima da usvoje budžet: "Povećanje plata i penzija ne ugrožava finansije"

Projektovani deficit je 178 milijardi dinara, što je tri odsto BDP-a

  • 1
FINASIJE BUDZET2021 MALI

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava danas je jednoglasno usvojio Predlog bužeta za 2021. godinu i predložio Skupštini da ga prihvati.

Ministar finansija Siniša Mali ranije na sednici tog odbora je rekao da se budžet za 2021.godinu oslanja na dva stuba, jedan je nastavak podizanja standarda građana i posvećenost programu Srbija 2025. koji predviđa ulaganja od 14 milijardi evra u infrastrukturu, kao i prosečnu platu od 900 evra i penziju pd 430 evra do kraja 2025. godine.

Mali je u načelnom pretresu Predloga zakona o budžetu Republike Srbije za 2021. godinu kazao da se od 1.januara 2021.godine očekuje povećanje penzija od 5,9 odsto kao i povećanje plata za zaposlene u zdravstvu od pet odsto, odnosno za ostale zaposlene u javnom sektoru od 3,5 odsto i još dodatnih 1,5 odsto u aprilu 2021.godine.

Takođe, za vojnike od aprila dodatno povećanje od 10 odsto, kazao je Mali.

On je rekao da se 2021.godine povećava i minimalna zarada od 6,6 odsto.

Mali je podsetio je da predlog budžeta predviđa ukupne prihode od 1.336 milijardi, što je povećanje od 3,5 odsto u o odnosu na rebalans budžeta iz 2020, kao i ukupne rashode i izdatke od 1.514 milijardi dinara, što je smanjenje od skoro 15 odsto u odnosu na rebalans budžeta.

- Projektovani deficit je 178 milijardi dinara, što je tri odsto BDP-a, što smo predvideli nakon pažljive analize. MMF je rekao da je to nivo deficita koji nam daje smanjenje učešća javnog duga u BDP-u i pored povećanja ove godine zbog situacije sa koronom. Već naredne godine idemo ponovo ka smanjenju - rekao je Mali.

FINASIJE BUDZET2021 MALI

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar ističe da predlog budžeta predviđa još veća ulaganja u poljoprivredu, kulturu i zdravstvo zbog izgradnje infrastrukture i nabavke opreme.

Kazao je da su na spisku investicija u 2021. godini, koji su predviđeni budžetom, nalaze mnogi projekti - izgradnja Moravskog koridora, autoput Preljina-Požega, autoputa Kuzmin - Sremska Rača, brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac, autoput Niš-Pločnik, autoput Ruma-Šabac-Loznica.

Kaže da sledeće godine počinje izgradnja Fruškogorskog koridora, dok se za novi put "Vožd Karađorđe", koji će povezati Šumadiju sa istočnom Srbijom, radi projekat koji će biti završen naredne godine, a realizacija počinje 2022. godine.

Mali kaže da posle više decenija u 2021. kreće projekat izgradnje metroa u Beogradu. Zatim, izgradnja domova zdravlja u Loznici, Aranđelovcu, Smederevskoj Palanci i Vranju.

Takođe, završetak KC Srbije u Beogradu, gradnja KC Vojvodine i KC Kragujevac, dodao je ministar. Ističe da će biti završena i gradnja brze pruge Beograd - Novi Sad. Mali naglašava da predlog budžeta predviđa ukupne kapitalne investicije od 330 milijardi dinara, što je 5,5 odsto BDP-a za narednu godinu, dok su u 2010. bile svega 3,1 odsto.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>