• 0

Jedna država iz našeg okruženja izračunala je koliko je do sada koštala korona, a još nije kraj

Vrlo važan podatak vezan za BDP je trošak za naknade zaposlenima

  • 0
Korona virus, Slovenija, covid 19

Foto: Shutterstock

Slovenačka privredna komora pokušala je da proceni obim štete nanesene privredi zbog sprovođenja protivepidemijskih mera. Prosečna procena izgubljene dodate vrednosti od kraja septembra do kraja novembra iznosi 520 miliona evra.

Prema rečima Bojana Ivanca, glavnog ekonomista u Privrednoj komori, koristili su pretpostavku da će se restriktivne mere u istom obimu proširiti do kraja godine. U ovom bi slučaju bruto domaći proizvod (BDP) pao za 6,5 posto na godišnjem nivou u poslednjem tromesečju, prenosi SEEbiz.

- Ako bi se usvojio širi skup ograničenja, koja bi šire paralizovala privredu, uključujuci industriju i građevinarstvo, za 14 dana izgubilo bi se 700 miliona dodate vrednosti. Treba imati na umu da bi se pola izgubljene dodate vrednosti kasnije moglo povratiti većim intenzitetom poslovanja u kasnijem periodu - navodi Ivanc.

Očekivani skok slovenačkog BDP-a u trećem tromesečju bio je znatno iznad očekivanja. Poređenje međugodišnjih trendova pokazuje da je slovenački BDP pao za 1,7, odnosno 1,6 postotnih bodova više nego u proseku EU u prvom, odnosno drugom tromesečju, dok je ta promena bila povoljnija u Sloveniji u trećem tromesečju, naime pad u Sloveniji bio je niži za 1,5 postotnih bodova.

Prema Ivancu, vrlo važan podatak vezan za BDP je trošak za naknade zaposlenima, što predstavlja polovinu BDP-a. U trećem su tromesečju nominalno bili viši za 1,3 posto u Sloveniji i 0,9 posto u evropodručju.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari