• 0
 ≫ 

"Imam jednu ludu ideju": Kako je prvi čovek Diznija ubedio Stiva Džobsa da mu proda Piksar

 ≫ 

Džobs je postao član Diznijevog upravnog odbora i najveći deoničar u kompaniji

  • 0
Volt Dizni

Foto: Promo

Kada je Bob Iger 2005. godine postao prvi čovek kompanije Volt Dizni, pala mu je na pamet rizična ideja – da kupi Piksar.

Piksar i Dizni sarađivali su na filmovima kao što su "Priča o igračkama", "Čudovišta" i "U potrazi za Nemom".

Ali, Stiv Džobs, osnivač Epla i Piksara, rekao je javno 2004. godine da će se saradnja između ove dve kompanije završiti, jer ne mogu da se dogovore oko distribucije filmova.

Iger je tada shvatio da je Dizniju potrebno dosta poboljšanja i pomislio da je najbolji način da to postigne da kupi Piksar.

Ali, pre nego što je sa tom idejom izašao pred odbor Diznija, morao je da u nju ubedi i Džobsa.

Iger priča kako je odlučio da pozove Džobsa i kako je zbog toga bio prilično nervozan. Iger objašnjava kako je mislio da je najbolje da o tome popričaju uživo.

- Rekao sam mu: „Slušaj, imam jednu ludu ideju“, jer je svako ko je poznavao Stiva znao da će insistirati da odmah preko telefona čuje o čemu se radi - priča Iger.

Ipak, Džobs je pomislio da to i nije tako luda ideja.

Njih dvojica sreli su se u sedištu Epla nekoliko nedelja nakon telefonskog razgovora kako bi razmotrili detalje i napravili plan. Ovaj sastanak uključivao je i belu tablu sa spiskom za i protiv.

dizni

Dizni je 2006. kupio Piksar, Foto: Unsplash

Stiv je voleo da ideje predstavi na ovaj način. Na primer, na "protiv" strani je bilo "Diznijeva kultura će uništiti Piksar", "Тvoj odbor ti to nikada neće dozvoliti".

Ipak, na kraju ove sesije rekao je Igeru da je nekoliko čvrstih "za“ ipak moćnije od desetina "protiv".

- Ono što sam video tog dana ostavilo me je bez daha. Taj nivo talenta, kreativnosti i ambicije, posvećenost kvalitetu, veština pripovedanja, liderstvo, entuzijazam zbog saradnje…To je kultura kojoj bi svaki biznis trebalo da teži – smatra Iger.

Dizni je na kraju kupio Piksar za 7,4 milijarde dolara 2006. godine, a Džobs je postao član Diznijevog upravnog odbora i najveći deoničar u kompaniji.

Video: Štrajk u italijanskoj ispostavi Amazona: Ljuti jer ih kompanija ne štiti od korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>