• 0

Gradnja Tesline gigafabrike kraj Berlina "na čekanju": Ne sme se poremetiti zimski san zmija

Ekološki aktivisti iz organizacije NABU rekli su za Rojters da zmija smuk, poznata i kao Coronella austriaca, možda hibernira u zemlji na toj lokaciji

  • 0
Izgradnja Gigafabrike u Nemačkoj Foto: Tanjug/AP

Zmije koje su u ovom periodu godine u hibernaciji iskomplikovale su planove američkog milijardera, Ilona Maska, vezane za gradnju "Tesline" gigafabrike u blizini Berlina.

Upravni sud u Frankfurtu naložio je kompaniji "Tesla" da obustavi krčenje šume na lokaciji predviđenoj za gradnju fabrike u Grunhajdeu, nakon što su ekolozi upozorili da bi masovna seča drveća mogla da ugrozi zmije koje hiberniraju.

- Biće konsultovani Državna uprava za zaštitu životne sredine (Landesumveltamt) i ''Tesla'', koji treba do danas popodne da dostave svoja mišljenja, a onda ćemo proceniti situaciju - izjavio je jutros portparol Upravnog suda u Frankfurtu. Iz "Tesle" i Landesumveltamta su odbili da daju komentar.

"Teslina" dozvola da počne izgradnju prve evropske fabrike i dizajnerskog centra zavisi od uslovnog odobrenja lokalnih vlasti nadležnih za urbanistički plan, koje su dužne da se konsultuju sa domaćim ekološkim organizacijama i zajednicom.

Ekološki aktivisti iz organizacije NABU rekli su za Rojters da zmija smuk, poznata i kao Coronella austriaca, možda hibernira u zemlji na toj lokaciji i da seča drveća može da im poremeti zimski san. Lokalne vlasti takođe razmatraju tvrdnje da bi "Teslino" krčenje šume moglo da ugrozi stanište pešačanog guštera (Lacerta agilis).

Ovaj američki proizvođač automobila je prošlog novembra najavio izgradnju gigafabrike u Grunhajdeu, koja bi, prema planovima, trebalo da bude podignuta i puštena u pogon do 1. jula 2021, a u njoj će se proizvoditi Model Y.

Video: Ilon Mask, biznismen i genije koji planira da pravi grad na Marsu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>