• 4
 ≫ 

Osim zlatom i naftom, na Volstritu se sada trguje i vodom! Ponestaje nam ovog resursa

 ≫ 

Stručnjaci kažu da je na fizičkom tržištu teško postići dogovor

  • 4
vodopad Foto: Pixabay

Voda se pridružila zlatu, nafti i drugim robama kojima se trguje na Njujorškoj berzi, što je podstaklo zabrinutost da ovaj prirodni resurs, bez kojeg nema života, može postati oskudan u većem delu sveta.

Poljoprivrednici, hedž fondovi i opštine sada mogu da se zaštite - ili da se klade - na buduću dostupnost vode u Kaliforniji, najvećem američkom poljoprivrednom tržištu i petoj najvećoj svetskoj ekonomiji.

Ugovor "CME Group Inc." iz januara 2021. godine, povezan sa kalifornijskim tržištem vode od 1,1 milijardu dolara, poslednji put se trgovao u ponedeljak sa 496 indeksnih poena, što je jednako 496 američkih dolara za 1,2 miliona litara vode.

Ugovori, prvi takve vrste u SAD, objavljeni su u septembru dok su vrućina i požari harali zapadnom obalom zemlje, i dok je Kalifornija izlazila iz osmogodišnje suše. Oni treba da služe i kao "živa ograda" za velike potrošače vode, poput proizvođača badema i elektroprivrede, a protiv kolebanja cena vode.

Klimatske promene, suše, rast stanovništva i zagađenje verovatno će dovesti do problema u vezi sa nestašicom vode i postavljanja "vrućih cena". Definitivno ćemo gledati kako se razvija ovaj novi fjučers, ugovor o vodi.

Razne organizacije već godinama upozoravaju da klimatske promene, na koje umnogome utiče čovek, dovode do ozbiljnih suša i sve većih poplava, čineći dostupnost vode sve manje predvidljivom.

U Kaliforniji se najnovija akutna suva sezona protezala od decembra 2011. do marta prošle godine, prema aktuelnim podacima. Najteži efekti zavladali su u julu 2014. godine, kada je 58 odsto državnog zemljišta pretrpelo "ekstremnu sušu", što je dovelo do gubitaka useva i pašnjaka.

Fjučersi su vezani za Nasdaq Veles California Water Index, koji je pokrenut pre dve godine i meri prosečnu cenu vode, u odnosu na težinu. Ugovor o vodi iz januara 2021, koji je objavljen u ponedeljak, imao je dve trgovine. Stručnjaci kažu da je na fizičkom tržištu teško postići dogovor.

Fjučersi su finansijski namireni, za razliku od potrebe za stvarnom fizičkom isporukom. Ugovori uključuju kvartalne ugovore do 2022, od kojih svaki predstavlja oko 12,3 miliona litara vode. Fjučersi će pomoći korisnicima vode da upravljaju rizikom i bolje usklade ponudu i potražnju.

Dve milijarde ljudi trenutno živi u zemljama koje muče problemi s vodom, a gotovo dve trećine sveta moglo bi se suočiti sa nestašicom vode za samo četiri godine. "CME" je odbio da identifikuje potencijalne učesnike na tržištu, osim što je napomenuo da su se na berzi čuli kalifornijski poljoprivredni proizvođači, javne agencije za vodu, komunalna preduzeća, kao i institucionalni investitori poput menadžera imovine i hedž fondova.

Video: Neverovatan prizor vodopada od oblaka: Ovakvo čudo nije viđeno do sada

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majkl Džondar

    9. decembar 2020 | 08:51

    Taman su naši vladari počeli da prodaju izvore vode. Imaće gde da su kupi znači a mi ćemo da plaćamo debelo da bismo je pili, jer u sopstvenoj zemlji neće biti naša.

  • Elena

    9. decembar 2020 | 09:05

    Davno je neko rekao da će se treći svetski rat voditi zbog vode a ne nafte.

  • PRINCIPijalan

    9. decembar 2020 | 09:22

    Ne ponestaje. To oni samo hoce da 'nestane' kako bi nam i to naplatili. Reka i podzemnih rezervoara ima u izobilju, a druga je prica sto ih namerni zagadjuju a fabrike i izvore uzimaju pod svoje. Na placu gde imam vikendicu imaju tri izvora iz kojih voda siklja u mlazovima kao ruka debeli. Ovo su glupe price ali naravno mi svi nasedamo jer se ne pitamo nista.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>