• 13

Da li finansijski osigurane domaćice žive u "zlatnom kavezu"? Ređe se razvode, posebno na Balkanu

Prema istraživanju iz 2019, problemi s novcem su glavni okidač za stres kod 65 odsto žena i 52 odsto muškaraca

  • 13
brak, kriza, razvod, problemi u vezi, prevara, briga otuđenost tuga

Foto: Shutterstock

Globalno gledano, žene u 21. veku sve manje žele da zavise od svojih muževa, a posebno roditelja, mada je ta "kultura o finansijskoj zavisnosti" negde manje, a negde više izražena.

Kako živimo na Balkanu, prirodno je da se više bavimo situacijom na tom području. Činjenica je da je Istok od davnina više sklon takvom načinu razmišljanja - da žena treba da brine o porodici, a da je muškarac taj koji zarađuje. Na Zapadu je stanje nešto drugačije ali, opet, ne baš svuda.

Ako ovaj faktor merimo u odnosu na ekonomiju, a ne geografiju, onda lako dolazimo do zaključka da su žene finansijski zavisnije od muževa tamo gde je standard lošiji, tržište rada zatvorenije, plate manje, a javne finansije poljuljane. I ne samo to, u tim državama se žene ređe razvode ako su finansijski zavisne.

Sada analiziramo samo finansije, u odnosu na stopu razvoda, a ne kulturološke razlike i delove sveta gde je "razvod i dalje tabu, sramota, ili poraz, znak slabosti", kako se često nameće.

Ipak, žene ne ostaju u nesrećnom braku, zbog finansija, samo u Srbiji i regionu, već i drugim zemljama, kao što su, na primer, razvijene Sjedinjene Američke Države. Štaviše, različite studije su pokazale da su žene češće zabrinute oko novca nego muškarci.

Prema istraživanju iz 2019, problemi s novcem su glavni okidač za stres kod 65 odsto žena i 52 odsto muškaraca. Generalno, u SAD novac je na listi najvećih uzročnika stresa među stanovništvom, a posebno je prisutan kod roditelja (77%) koji ne brinu samo o sebi, već prvenstveno o deci.

Novac, dinari, evri, gomila novca

Foto: Shutterstock

Dva kraja iste priče

Možemo reći da postoje žene koje ne žele da rade, kao i one koje ne mogu/muževi im "brane". U prvom slučaju, ona svesno ne želi da bude radno angažovana i našla je partnera koji to razume i poštuje. Diskutabilno je da li su ti brakovi više skloni "pucanju", ako kad-tad dođe do prebacivanja.

S druge strane, čest slučaj na Balkanu je da "žena sedi kod kuće s decom, jer joj muž ne da da radi". Mislite da je to pojava viđena samo u primitivnijim domaćinstvima? Varate se. Mnogi intelektualci imaju taj stav. Njihove supruge često žive "u zlatnom kavezu". Možda su finansijski obezbeđene, ali su svakako zavisne i često nesrećne.

Zavisnost žene od muškarca, u tom smislu, ne mora biti nužno loša, posebno ako on zarađuje dobro, a imaju malu decu o kojoj treba brinuti. Takva priča može biti funkcionalna, ali samo ako nije nametnuta. Nevezano za doprinos kućnom budžetu, mnoge žene imaju potrebu da rade, da se malo "izoluju" od kućnih obaveza.

Nalaženje hobija ne rešava ovaj problem. Ma koliko da joj je dan ispunjen, na kraju dana žena zna da nema "svoj dinar". Na ostvarenje tog cilja dosta utiče i ono što nosimo iz kuće. Nekim ženama mame i tate govore odmalena da treba da budu svoje i nezavisne, dok neke druge žene roditelji savetuju da se "dobro udaju".

Porodična svađa, nasilje u porodici, tuča, razdor, roditelji deca neslaganje

Foto: Shutterstock

Šta kada je novac razlog za razilaženje?

Da li znate da većina ispitanika (64%) smatra da bi stručni savetnik za upravljanje finansijama pomogao njihovom braku? Evo šta se često desi: muškarac zarađuje dobro, žena je domaćica, a onda krene "nekontrolisano" trošenje novca. To je prvi razlog za svađu.

Ako je žena finansijska zavisna, tj. "troši muževljeve pare", trpeće kritike i osude. Ako troši svoj zarađeni novac, manje su šanse da joj suprug ili okolina "drže predavanje" nakon svake kupovine. U svemu tome, žena može lako da izgubi sebe, jer počne da razmišlja da ne zaslužuje novac koji nije njen.

Fokus je tada na trošenju novca na kuću, dečje potrebe, usrećivanje muža. Nasuprot njima su one žene koje nastavljaju da troše kao da kartica nema limit. Dakle, prekomerno trošenje može biti povod za razvod, baš kao i nezadovoljstvo žene u braku.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mira

    Uvek sam više zarađivala od svojih momaka. Zarađujem trenutno 3x više od svog supruga. U braku smo 4 godine i novac nijednom nije bio problem. Vrlo je teško za uspešnu ženu koja voli da radi i zarađuje dobro da nađe muškarca koji bi to prihvatio. Prethodnim momcima je to u početku bilo zabavno i interesantno, ali bi vremenom počelo sve više i više da ih nervira. Oni su i otvoreno govorili da im to smeta. Mog muža su u početku svi zezali i prozivali zbog toga, ali su se zamorili posle nekog vremena :)

  • Maja

    Najgore je kad muskarac brani zeni da radi, i krene sa logikom izdrzavacu nas ja, to je i nekako izbodljivo dok su sami njih dvoje, kad dodju deca tu je vec vise usta koja treba nahraniti, potrebe rastu (skola, knjige, garderoba, igracke, dzeparac itd), tada nastaje haos, on ne moze svima da udovolji, radja se nezadovoljstvo svih ukucana jer svi zele nesto i imaju potrebe, onda dolazi do svadje i razvoda, pri cemu je on sam krivac za svoju nesrecu jer nije dao zeni da radi. Pa cak i da radi za minimalac ipak ce vise para uci u kucu, a da ne kazem da ako zena sedi zatvorena naravno da ce vise da zvoca i dosadjuje, jer ona sem sedenja u stanu nema neki socijalni zivot, dok se muskarac umoran vraca sa posla nakon celog dana, te ta njena besposlica doliva ulje na vatru.

  • Stefan

    Ja zaradjujem 70.000.moja zena 40.000 s obzirom da imamo dvoje dece zivimo pristojno smatram da je idealna kombinacija kada muskarac zaradjuje vise od zene bar za trecinu.Muskarac ima lazni osecaj da su alfe a zene dovoljno za neke svoje manje hirove:)

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke