• 1

Ova zemlja planira da dodatno oporezuje bogataše kako bi popunila budžet

Povećanje poreza za bogate bilo bi više fer, nego da se poveća porez na namirnice

  • 1
Porez, obračun, digitron, kalkulator, finansije Foto: Shutterstock

Jednokratni porez za bogate mogao bi da bude najbolji način da Velika Britanija popuni rupe u svom budžetu, rupe napravljene krizom koju je izazvao korona virus.

Umesto da podignu porez za sve, vlada razmišlja da uvede porez samo za milionere. Oporezivanje ovih domaćinstava trebalo bi da iznosi dodatnih 1 odsto, što bi za pet godina donelo državi 260 milijardi funti.

Ministarstvo finansija već je reklo da je preduzelo korake da osigura da bogati plate svoj deo poreza, jer je pandemija dovela do ogromnog trošenja javnog novca. Samo ove godine država je potrošila 280 milijardi funti na mere borbe protiv Kovida, kao i na pomoć za britansku ekonomiju.

Povećanje poreza za bogate bilo bi više fer, nego da se poveća porez na namirnice koje ljudi kupuju svakodnevno, ili da se povećaju davanja za osiguranje.

Već sada postoje indikatori da je korona kriza povećala nejednakost među ljudima, najviše među njihovim zaradama, jer su oni koji su zarađivali najmanje tokom pandemije ostali bez posla ili zbog zatvaranja firmi, ili zbog nemogućnosti da rade od kuće.

Porez od 1 odsto za bogate mogao bi da bude uveden sa važenjem od pet godina. 

Dobit od ovog povećanja bila bi istovetna povećanju pdv-a od 6 odsto za isti period.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    9. decembar 2020 | 13:24

    Da, veoma pametno. Drzava puni Budzet od onih koji imaju previse. Da je srece da i nasa Drzava, ne povecava nikakav porez, srednjem stalezu, koji vise i ne postoji?! A, da odmah, od bogatasa, tajkuna i slicnim a nadonemesti, manjak u Budzetu?!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>