• 0

Uber prodao dve svoje divizije za 48 sati. Da li je "leteći taksi" zauvek odleteo?

Uber Elevate je tu da ostane, barem još neko vreme. Preuzela ga je firma "Joby Aviation", dok je za diviziju Advanced Technologies Group zadužen startap "Aurora"

  • 0
Las Vegas, leteći taksi, Hyundai, Hjundai, uber Foto: Shutterstock

Tek što je biznis s "letećim taksijem" počeo da se razvija, Uber ga prodaje startapu iz Kalifornije "Joby Aviation", koji se bavi proizvodnjom malih vertikalno-poletajućih letelica.

Divizija Uber Elevate mogla je biti i ugašena, u nastojanju da se gigant oslobodi "nepotrebnih" tereta u ovoj krizi, ali je umesto toga rešio da je neko drugi preuzme i oporavi.

To znači da će pomenuti startap, o kojem se za sada malo zna, moći da koristi Uberovu aplikaciju kako bi nudio prevoz "vazdušnim taksijem", kada se letelice uspostave, što bi moglo biti tek 2023. godine.

Iako uslovi transakcije nisu objavljeni, Uber je pristao da uloži 75 miliona dolara u "Joby Aviation". Ranije ove godine, gigant je uložio 50 miliona dolara u istu firmu, u okviru kompanijskog kruga finansiranja Series C. Iz kompanije, sa sedištem u San Francisku, kažu da veruju u poslovanje ovog startapa.

Ova korona kriza je negativno uticala na Uber, koji se uporno trudi da "stane na noge". Pomenuta transakcija dolazi samo jedan dan nakon što je kalifornijska kompanija prodala svoju diviziju za autonomnu vožnju, Advanced Technologies Group, startapu Aurora.

Na ovaj način, Uber će prema računici uštedeti na stotine miliona dolara, koje bi inače morao da ulaže u narednih nekoliko godina - za razvijanje ovih biznisa, tj. divizija.

Video: Ulicama Londona vozi muzički taksi i s njim ne možete da se prevezete gde želite

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>