• 0

Fudbal i klađenje kao opasna kombinacija: Ova zemlja uvodi stroge mere za reklame

Sigurni smo da će mere koje uvedemo biti proporcionalne, jer znamo izazove s kojima se suočio sportski sektor u proteklom periodu, naveo je ministar sporta Velike Britanije, ali isto tako - vladi te zemlje je cilj da zaštiti građane od zavisnosti od kocke

  • 0
onlajn poker, klađenje

Foto: Pixabay

Pre mesec i po dana pisali smo o tome da Velika Britanija, zemlja fudbala, pooštrava mere koje se odnose na kockanje i klađenje, a ovo su detaljnije informacije.

Naime, odnos sporta i klađenja biće pod većim nadzorom, nakon što je Vlada Velike Britanije juče otkrila pojedinosti iz svog revidiranog Zakona o klađenju (betting law). Ministar sporta te zemlje, Nigel Hadelston, kaže da je Zakon o klađenju iz 2005. bio "osnova za praktično sve propise o kockanju u Velikoj Britaniji".

On sada želi da u digitalno doba prenese sav pravni okvir. I zaista, otkako je internet uzeo maha u svetu, reklame o klađenju su mnogo dostupnije svima, pa i mlađima od 18 godina. Smatra se i da reklame u kojima učestvuju poznate i deci dopadljive javne ličnosti, negativno utiču na njih.

Hadelston je dalje rekao, a piše BBC, da će vlada reagovati ako primeti da "određena sponzorstva ili reklame nanose štetu". O klađenju se toliko priča u poslednje vreme jer je sve više kladionica i kockarnica, ali i zavisnika od te vrste igre. Ministar sporta Velike Britanije navodi i da će vlada uzeti u obzir finansijsko stanje.

Jasno je da su neki sportovi i organizacije pretrpeli štetu zbog virusa korona.

- Sigurni smo da će mere koje uvedemo biti proporcionalne, jer znamo izazove s kojima se suočio sportski sektor u proteklom periodu - naveo je.

online klađenje, kladionica, fudbal, mobilni mobilna aplikacija

Foto: Shutterstock

Širi pregled će ispitati kako se klađenje promoviše u fudbalu i sportu, od sponzorstava na dresovima do televizijskog i onlajn oglašavanja. Tri četvrtine timova Premijer lige imaju sponzore ili partnere iz oblasti klađenja. Ta cifra raste na 87% kada je prvenstvo.

Bivši defanzivac Totenhema, Stiven Kaulker, koji se oporavio od zavisnosti od kockanja, rekao je za BBC Sport da je klađenje postalo normalizovano u fudbalu. S druge strane, industrija kockanja kaže da pruža prekopotrebna sredstva za fudbal, dok Premijer liga i one niže, kažu da se njihovi klubovi pridržavaju važećih propisa.

Vlada Velike Britanije će prikupiti dokaze tokom narednih 16 nedelja, pre nego što se pregled zaključi 31. marta 2021. godine. U toj zemlji trenutno ima čak  340.000 "problematičnih kockara". Sveobuhvatna revizija bi trebalo da pruži uvid u to kako se treba boriti protiv klađenja u porastu.

Takođe, pomoći će onima koji vole da se klade - da to čine bezbedno i umereno. Nove izmene bi trebalo da zaštite milione mladih ljubitelja fudbala od sveta klađenja i kocke, koji lako postaje opasan. Oni su "bombardovani" sa svih strana - preko reklama na majicama fudbalera, emisija, TV i internet reklama, aplikacija.

Video: Maradonin doktor u suzama: Dao sam sve od sebe

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke