• 0
 ≫ 

Fudbal i klađenje kao opasna kombinacija: Ova zemlja uvodi stroge mere za reklame

 ≫ 

Sigurni smo da će mere koje uvedemo biti proporcionalne, jer znamo izazove s kojima se suočio sportski sektor u proteklom periodu, naveo je ministar sporta Velike Britanije, ali isto tako - vladi te zemlje je cilj da zaštiti građane od zavisnosti od kocke

  • 0
onlajn poker, klađenje

Foto: Pixabay

Pre mesec i po dana pisali smo o tome da Velika Britanija, zemlja fudbala, pooštrava mere koje se odnose na kockanje i klađenje, a ovo su detaljnije informacije.

Naime, odnos sporta i klađenja biće pod većim nadzorom, nakon što je Vlada Velike Britanije juče otkrila pojedinosti iz svog revidiranog Zakona o klađenju (betting law). Ministar sporta te zemlje, Nigel Hadelston, kaže da je Zakon o klađenju iz 2005. bio "osnova za praktično sve propise o kockanju u Velikoj Britaniji".

On sada želi da u digitalno doba prenese sav pravni okvir. I zaista, otkako je internet uzeo maha u svetu, reklame o klađenju su mnogo dostupnije svima, pa i mlađima od 18 godina. Smatra se i da reklame u kojima učestvuju poznate i deci dopadljive javne ličnosti, negativno utiču na njih.

Hadelston je dalje rekao, a piše BBC, da će vlada reagovati ako primeti da "određena sponzorstva ili reklame nanose štetu". O klađenju se toliko priča u poslednje vreme jer je sve više kladionica i kockarnica, ali i zavisnika od te vrste igre. Ministar sporta Velike Britanije navodi i da će vlada uzeti u obzir finansijsko stanje.

Jasno je da su neki sportovi i organizacije pretrpeli štetu zbog virusa korona.

- Sigurni smo da će mere koje uvedemo biti proporcionalne, jer znamo izazove s kojima se suočio sportski sektor u proteklom periodu - naveo je.

online klađenje, kladionica, fudbal, mobilni mobilna aplikacija

Foto: Shutterstock

Širi pregled će ispitati kako se klađenje promoviše u fudbalu i sportu, od sponzorstava na dresovima do televizijskog i onlajn oglašavanja. Tri četvrtine timova Premijer lige imaju sponzore ili partnere iz oblasti klađenja. Ta cifra raste na 87% kada je prvenstvo.

Bivši defanzivac Totenhema, Stiven Kaulker, koji se oporavio od zavisnosti od kockanja, rekao je za BBC Sport da je klađenje postalo normalizovano u fudbalu. S druge strane, industrija kockanja kaže da pruža prekopotrebna sredstva za fudbal, dok Premijer liga i one niže, kažu da se njihovi klubovi pridržavaju važećih propisa.

Vlada Velike Britanije će prikupiti dokaze tokom narednih 16 nedelja, pre nego što se pregled zaključi 31. marta 2021. godine. U toj zemlji trenutno ima čak  340.000 "problematičnih kockara". Sveobuhvatna revizija bi trebalo da pruži uvid u to kako se treba boriti protiv klađenja u porastu.

Takođe, pomoći će onima koji vole da se klade - da to čine bezbedno i umereno. Nove izmene bi trebalo da zaštite milione mladih ljubitelja fudbala od sveta klađenja i kocke, koji lako postaje opasan. Oni su "bombardovani" sa svih strana - preko reklama na majicama fudbalera, emisija, TV i internet reklama, aplikacija.

Video: Maradonin doktor u suzama: Dao sam sve od sebe

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>