• 46
 ≫ 

Posle sastanka od 2 sata, Vučić poručio direktorima i ministrima: Imamo mnogo problema

 ≫ 

"Naš sastanak je trajao dva sata, morao sam da iznesem raport spolja", rekao je Vučić

  • 46
Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Do kraja godine vratićemo dug prema Azerbejdžanu od 170 miliona evra za auto-put Čačak-Ljig i javni dug spustimo za 0, 4 odsto - rekao je predsednik Aleksandar Vučić i istakao da će Srbija nesumnjivo biti najbolja po rastu, odnosno najmanjem padu BDP-a u Evropi.

Vučić je održao je sastanak sa ministrima i direktorima JP zaduženim za strateške projekte u infrastrukturi rudarstvu energetici i privredi.

Prema rečima predsednika, on je informisao predstavnike Vlade i javnih preduzeća o razgovorima sa predstavnicima EU, Kine, Rusije i SAD po pitanju raznih projekata.

- Govorili smo o ključnim infrastrukturnim projektima. Obavestio sam ih o velikim projektima, za koje je zainteresovano više zemalja - rekao je Vučić.

Kako je rekao, izvestio je ministre i direktore, jer je, kaže, njegovo da "iznese" raport o interesovanju spolja za ekonomsku situaciju u Srbiji, te o saradnji ili potencijalnoj saradnji između država. 

Kako je naveo ima bezbroj problema i svaki je analiziran na ovom sastanku. Istako je da se često prihodi budžeta precenjivali, a raskodi potcenjivali.

Kao jedan od problema naveo je procese eksproprijacije prilikom izgradnje puteva.

- Suština i jeste da pokušamo zajedno, kroz aktivnosti predsednika i vlade, da pronađemo najbolje moguće rešenje za ekonomski rast i bolji život građana - rekao je Vučić.

- Četiri autoputa gradimo u ovom trenutku. Radi se dobar posao na mostu preko Save kod Šapca, radi se i na mostu kod Rače, na Moravi kod Pojata i Ćićevca i na autoputu Preljina-Požega.

Vučić je izjavio i da je razgovarano o velikim javnim preduzećima, Petrohemiji, Simpu, Trajalu...

Vučić je najavio i da će Srbija praviti fabriku za litijum baterije.  Ali i da će Srbija dokapitalizovati Er Srbiju, ukoliko bude bilo potrebe. 

Pad BDP-a biće manji od prognoza MMF i Svetske banke

Srbija će nesumnjivo biti najbolja po rastu, odnosno najmanjem padu BDP-a u Evropi, dodao je i naveo da će taj pad biti minus jedan.

Vučić ističe da je to bolji rezultat od onoga koji su prognozirali MMF i Svetska banka, a koje su navodile da će pad srpskog BDP-a biti minus dva ili minus dva i po.

- Srbija će biti nesumnjivo najbolja u Evropi, mi se nadamo da će naš minus suprotno od onoga što su govorili MMF i Svetska banka minus dva ili minus dva i po, biti manji od minus jedan - rekao je Vučić.

Naveo je da će u ovoj i naredne dve godine Srbija po rastu BDP-a biti najbolja u Evropi, što bi, ističe Vučić, bilo "čudo za našu malu zemlju".

Vučić kaže da je Srbija dobijala zlatne medalje u odbojci, košarci, tenisu, ali ne i u rastu BDP-a.

Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Stopa rasta će biti između 5 i 6 odsto

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je danas kritike bivšeg guvernera NBS Dejana Škoškića i istakao da je siguran da će stopa rasta sledeće godine u Srbiji biti između pet i šest odsto.

Komentarišući ocenu bivšeg guvernera NBS Dejana Šoškića da ne postoje uslovi da stopa privrednog rasta sledeće godine dostigne šest odsto i da neće preći preko tri odsto, Vučić je naveo da j Šoškić je postao guverner NBS kada je evro bio 75 dinara, a kada je otišao, posle samo tri godine, evro je bio 118 dinara, dok je dinar od 2012. godine, kada je doslo do promene vlasti, do danas stabilan, na 117 dinara za evro.

Penzionerima 5.000 za nekoliko dana 

Vučić najavio je danas da će penzioneri 17. decembra dobiti pomoć od 5. 000 dinara.

- Oni to zaslužuju, a Srbija to sebi može da priušti. Znam koliko to njima mnogo znači posebno onima koji imaju poljoprivredne ili najmanje penzije, oni koji imaju penzije do 30.000, ispod proseka republičke penzije - ukazao je on.

Vučić je istakao da je to podrška i pomoć penzionerima, kojima je, inače, zahvalan što su se disciplinovano i odgovorno ponašali, kao i na svemu što su, ističe, uvek činili - što su najpre izgradili zemlju i što se danas ponašaju tako i toliko odgovorno.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    9. decembar 2020 | 14:58

    Gde je skola za ove botove ?

  • Bojan

    9. decembar 2020 | 14:42

    Kao i uvek bajke i prazne priče i kako smo najbolji i kako je jedan čovek najbolji a drugi ne valjaju ništa i kako njega ima najmanje u medijima hahaha ...

  • Srbijanac

    9. decembar 2020 | 15:09

    Pa zar mi i Azerbejdžanu dugujemo ?? Strašno!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>