• 10

Inspektori jure prodavce sa Fejsbuka i Instagrama: Zbog pandemije više kupovina, ali i prevara

Najveći deo sive ekonomije putem interneta svodi na oglasne poruke za duvanske proizvode

  • 10
auckija, onlajn kupovina

Novi vid aukcije / Foto: Gerd Altmann/Pixabay

Od početka pandemije korona virusa zabeležen je trend značajnog porasta elektronske trgovine, ali je došlo ujedno i do povećanog broja zloupotreba elektronskih platformi, naročito na društvenim mrežama, izjavila je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Imali smo porast elektronske trgovine i do 300 odsto u zavisnosti od proizvoda, a takođe ima i povećanog broja zloupotreba elektronskih platformi naročito na društvenim mrežama, navela je Matić na današnjem ministarskom panelu na online konferenciji AmChama.

Istakla je da se važnim pokazala saradnja inspekcijskih organa i dodala da se najveći deo sive ekonomije putem interneta svodi na oglasne poruke za duvanske proizvode.

- To je roba koja je najpodložnija sivoj ekonomiji, ali i lekovi i medicinska sredstva, a nakon toga i oglašavanje robe na način na koji se povređuje pravo intelektualne svojine prevashodno odeće, obuće, kozmetike - rekla je ministarka.

Dodala je da je bilo situacija, odnosno slučajeva da su predmeti upućivani i Prekršajnom sudu. Matić kaže i da je sistem e-inspektor veoma važan jer omogućava umreženi rad i koodinaciju svih inspekcija.

Tatjana Matić ministarka trgovine turizma i telekomunikacija

Tatjana Matić, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Od januara do novembra obavljena je 81 inspekcijska kontrola kod neregistrovanih subjekata i podneto 36 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Naredne godine planirano je 155 redovnih nadzora kod neregistrovanih i registrovanih subjekata koji nude robu preko interneta.

Planovi će se možda menjati, u zavisnosti od situacije sa pandemijom, dodala je Matić i navela da će se reagovati u skladu sa trenutnom situacijom na tržištu.

Podsetila je da je poslednje istraživanje NALED-a pokazalo da 51 odsto ispitanika vidi inspekciju kao ključni faktor u borbi sa sivom ekonomijom.

Matić je dodala da su za dalji razvoj elektronske uprave i elektronsko poslovanje važna dva zakona, o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja, kao i Zakon o elektronskoj upravi.

- Regulativa je doneta u skladu sa evropskom praksom, ali prepreke koje smo imali poslednje dve godine odnosila se na primenu ovih zakona - rekla je Matić i dodala da je nedovoljno registrovanih pružalaca usluga, kao i izdatih sertifikata.

Dodala je da se radi na uvođenju kvalifikovanih elektronskih potpisa u klaudu, i navela da je to veoma važno.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    9. decembar 2020 | 17:34

    Treba da jure ove sto rade nokte i feniraju od kuce za 200 dinara i jos se reklamiraju preko fejsa i instagrama, dok je salonima skraceno radno vreme

  • Cole

    9. decembar 2020 | 17:58

    Prodaja preko drustvenih mreza je buducnost. Sve ce se vise obavljati prodaja na taj nacin. Problem je sto je svakome dozvoljeno da otvori nalog i prodaje nesto. To treba drugacije regulisati. Ne mozes da prodajes nista dok ne registrujes radnju, platis sve sto treba da platis od poreza i troskova, pa onda da vidimo ko ce sve da prodaje ispod cene i vrednosti. Ovako je zakinuta drzava, a zakinuti su i oni koji imaju radnje prijavljene, ali treba cenovno da se bore sa nekim ko nema nista od toga.

  • Cooa

    9. decembar 2020 | 17:27

    Dobro kada su poslali ratuk.Bi ce mu slatke muke.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>