• 0

Ilon Mask napušta Silicijumsku dolinu? "Svetsko tehnološko žarište gubi snagu i uticaj"

"Tesla" već gradi svoju fabriku u ovoj saveznoj državi, dok SpaceX takođe ima svoja postrojenja

  • 0
Elon Musk, Ilon Mask, Tesla Gigafactory

Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

Prvi čovek kompanija Tesla i SpaceX, Ilon Mask, još u maju ove godine je najavio da bi proizvođač električnih vozila mogao da premesti svoje HQ i buduće programe u grad Nevada, u Teksasu.

Ta ideja je izgleda sve bliže realizaciji, budući da Mask predviđa lošiju budućnost za Silicijumsku dolinu, odnosno Kaliforniju gde je trenutno sedište njegove kompanije.

Kako kaže, "tehnološko žarište bi moglo izgubiti svoj uticaj. Naveo je da je "Kalifornija imala previše uticaja u svetu, ali da njena snaga sada jenjava".

Za sada je bilo poznato samo to da će Tesla graditi svoju novu fabriku u Ostinu (Teksas), dok SpaceX već ima svoja postrojenja u toj saveznoj državi.

- Život u Kaliforniji nije nužno značio i odlično trošenje mog vremena - izjavio je ovaj milijarder jednom prilikom.

Republikanski senator, Ted Kruz, koji predstavlja Teksas, pozdravio je ovu Maskovu ideju preko Tvitera, napisavši da "Teksas voli posao i da će im biti zadovoljstvo da Mask dođe baš tu".

 

S obzirom na status koji je stekao ovaj Amerikanac, zajedno sa svojim kompanijama, jasno je da on sada može da bira gde želi da živi i radi, bez bojazni da njegovi biznisi neće dobiti na značaju ako su "izolovani iz centra zbivanja".

Naime, Silicijumska dolina je, inače, počela da bude teret mnogim kompanijama i šefovima, zbog visokih troškova života, ali i izražene stope kriminala.

Još jedna kompanija je prošle nedelje najavila da napušta ovaj deo SAD. "Hewlett-Packard" planira da se takođe preseli u Teksas, i to u Hjuston.

Video: Ilon Mask, biznismen i genije koji planira da pravi grad na Marsu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>