• 2

Malo stopalo, velika muka, veliko stopalo, još veća muka: Miljana uzalud traži broj 35, a Milena 42

Pravljenje cipela po meri jedina je, ali i skupa, opcija

  • 2
devojka zena cipele kupovina odeca garderoba obuca Foto: Shutterstock

Za devojke koje nose broj obuće 35, ali i za one kojima pristaju brojevi iznad 40, kupovina elegantnih, pa čak i ponekad i bilo kakvih cipela je sizifov posao. One često nemaju to zadovoljstvo da kupe komad obuće koji im se sviđa, već onaj koji im je dostupan, a to su za prve često dečje cipele, a za druge - muške. Ovo su njihove priče. 

Miljana ima 33 godine i uzaludna potraga za brojem 35 prati je celog odraslog života.

- U celom Beogradu našla sam dve radnje koje imaju manje brojeve. Jedna je preskupa i eventualno mogu sebi da priuštim jedan par godišnje, druga ima samo ponekad i poneki model i kvaltet nije baš neki, ali ne mogu da biram. U svim ostalim prodavnicama u kojima sam pokušala reklisu mi da uopšte ne prodaju tako male brojeve - kaže ona.

Zimi još uspeva da se snađe za čizme, kupi broj veće, pa u njih stavi uložak kako joj stopalo ne bi plivalo. Ipak, ni ovaj sistem nije bez greške.

- Ove godine su mi veće čizme odrale petu, jer uložak nije pomogao, pomera se dok hodam i kad tad ponovo izbiju žuljevi. Bar lepo izgledaju spolja, i niko ne zna da je to meni veliko - kaže ona kroz osmeh.

Najgore joj je leti.

- Ne mogu da dajem 100 evra za baletanke, pa letnju obuću kupujem na dečjem odeljenju. Problem mi je kad mi je potrebna obuća za posao, jer ne mogu da radim ozbiljne stvari u dečjim baletankama. Pokušala sam i sa naručivanjem obuće kod obućara, ali i to je jako skupa opcija, skoro duplo skuplja nego kupovina u prodavnicama - objašnjava Miljana.

foto Pixabay O štiklama mogu samo da sanjaju, foto Pixabay

Kad su neke svečane prilike koje zahtevaju cipele sa štiklom, nema drugu opciju nego da kupi skup par u jednoj od dve prodavnice u kojima poneka nađe svoj mali broj.

- Dešavalo mi se da vidim na internetu da su dostupne, ali dok odem, oni prodaju. Očigledno je da ima još ljudi kojima je potreban taj broj. Nadala sam se da će posle porođaja noga da mi poraste, jer se žene česo žale na t, ali to mi se nije desilo - kaže Miljana.

Sa druge strane, Milena nosi broj znatno veći od klasičnog 38, ali se susreće sa sličnim problemima kao i Miljana.

- Dok biram model patika na muškom odeljenju koji može da prođe kao da je pravljen za žensku nogu, odnosno da nije preširok, i momci mi odmeravaju nogu, svakako se bolje osećam nego u ženskim prodavnicama gde me odmeravaju - žene - počinje priču Milena.

Kaže da u ženske radnje već godinama ne zalazi.

- Prodavačice sa razgoračenim očima i poneka sa pokušajem osmeha iz sažaljenja, čim čuju broj 42, samo što me nisu izguravale napolje. Ako bi negde, nekim ludilom i postojao, naravno, ispostavilo bi se da je manji kalup i sad ajd ti pitaj za broj 43, a jedva si izmolila da ti iz magcina iskopaju 42 - priča ona.

Milena kaže da se susretala sa mnogo neprijatnih situacija, pa čak i prilikom kupovine patika.

patike Najčešće kupuje muške patike, Foto: Pixabay

- Vidim na nekom sajtu da imaju ženski veći model, prodavačica mi kaže, da ne bi kopala sad po magacinu, da probam muški, jer je isti model. Pa, nije, hoću i ja jednom roze, ili sa cvećem. Najčudnije je što papuče mogu da se nađu u ovom broju. Gledam druge visoke devojke šta imaju na nogama, da iskopiram, ali shvatam da su se i one dovijale da muške modele uklope u ženstvenu kombinaciju - priča ona.

Ona ima jednu sigurnu prodavnicu sa većim brojevima i ne baš visokim kvalitetom, ali prodavačice joj kažu da i oni sve manje proizvode velike brojeve.

- Kad nabasam na nešto u šta mogu da uđem, nema čekanja sniženja, nego kupuj odmah, otimaj. Sad se pojavila nova moda koja je fenomenalna, samo moram da joj prilagodim budžet - da ti naprave obuću po meri. Ne samo što su skupe, nego ni ne znam da li bi mi bile udobne, kako izgledaju na nozi, i to je kocka -zaključuje Milena.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Luka

    10. decembar 2020 | 14:12

    Javite se meni pravi po meri 😊😊🤣

  • Rada

    10. decembar 2020 | 19:00

    JEDINA OBUCA 42 BROJ KOJU MOGU OBUTII JE ALPINA.MORAM DOCI U BG ,A I SKUPA.ZALOSNO DA NASE FABRIKE NE PRAVE TAJ BRPJ A IMA NAS NOGATIH.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>