• 2

Rio Tinto uništio pećine Aboridžina stare 46.000 godina, a sada im je ovo naloženo da urade

Eksploziv je aktiviran u blizini pećine u skladu s dozvolama državnih vlasti

  • 2
crtež na kamenu, Aboridžini

Foto: Wikimedia commons/TimJN1

Britansko-australijski rudarski gigant Rio Tinto, poznat našoj javnosti moraće ponovo da izgradi pećinu Aboridžina staru 46.000 godina koju su još u maju uništili u eksploziji, pokazala je parlamentarna istraga u Australiji. 

Pećina se nalazi u Zapadnoj Australiji i datira iz poslednjeg ledenog doba.

Pećine u klisuri Jukan, u regiji Pilbara uništene su u maju prilikom radova na proširenju rudnika. One su dragocene za kulturu Aboridžina i spadaju među najstarija poznata mesta na kojima su otkriveni tragovi aboridžinske prisutnosti.

Eksploziv je aktiviran u blizini pećine u skladu s dozvolama državnih vlasti izdatim pre sedam godina.

Samo godinu dana nakon izdavanja dozvole u arheološkim iskopinama u jednom od skloništa otkriveni su najstariji poznati primer koštanog alata u Australiji, naoštrena kengurova kost stara 28 hiljada godina i pletenica stara 4.000 godina, za koju se veruje da se nosila kao pojas.

Testovi DNK kose pokazali su genetsku vezu s domorocima koji danas žive ne tom području. Iskopavanjima u 2014. pronađen je i jedan od najstarijih primera brusnog kamena u Australiji. Lokalna aboridžinska zajednica saopštila je da su tradicionalni vlasnici tek sredinom maja saznali da Rio Tinto planira da detonira eksploziv u blizini pećina, nakon što je kompanija zatražila pristup tom mestu.

Naveli su da pokušaji pregovora s rudarskom kompanijom da odustane od eksplozija nisu uspeli i rečeno je da eksploziv ne može da se sigurno ukloni niti može da se ostavi nedetoniran.

Video: Čovek koji je pravio prvi domaći računar za Telegraf: CER 10 bio je početak jedne epohe

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branislav

    10. decembar 2020 | 11:13

    Isti taj Rio Tinto želi da uništi okolinu Loznice, Loznica, Srbiju i ceo biljni i životinjski ekosistem.

  • nikolas

    10. decembar 2020 | 23:57

    VRSE I KULTUROLOSKI GENOCID NAD ABORIDZANIMA KOJE SU SVELI NA FOLKLORNE GRUPE I TEK PRE DESET GODINA VRATILI SU IM NESTO ZEMLJE U OKOLINI BRIZBENA GDE SU PRVI PUT ISTAKLI SVOJU ZASTAVU !!! ONI SU TAMO VEC 80.000 GODINA I OPSTALI SU !!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>