• 1

Britancima krenulo sa svetskim partnerima: Potpisan sporazum o slobodnoj trgovini s ovom zemljom

Ujedinjeno Kraljevstvo je formalno napustilo Evropsku uniju krajem januara 2020. i provelo je godinu dana u pregovorima o svom budućem odnosu sa Briselom

  • 1
biznis, trgovina, potrošnja, platforma Foto: Shutterstock

Velika Britanija je danas potpisala sporazum o slobodnoj trgovini sa Singapurom, još jedan u nizu koje London nastoji da postigne sa zemljama širom sveta u okviru priprema za konačni izlazak iz Evropske unije 31. decembra, kada ističe tranzicioni period.

Sporazum su potpisali britanska državna sekretarka za međunarodnu trgovinu, Liz Trus, i singapurski ministar trgovine, Ćan Ćun Sing, na svečanoj ceremoniji u ovom gradu-državi jugoistočne Azije.

Singapurski sporazum dolazi trenutku u kojem su britanski premijer, Boris Džonson, i šefica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, dali sebi rok do kraja vikenda za potpisivanje novog trgovinskog pakta, nakon neuspešnih pokušaja da prevaziđu postojeći jaz.

Britanija je formalno napustila Evropsku uniju krajem januara 2020. i provela je godinu dana u pregovorima o svom budućem odnosu sa Briselom i sklapanju trgovinskih sporazuma sa vodećim svetskim ekonomijama, kao što su Japan i Kanada.

Dogovor sa Singapurom velikim delom odgovara sadašnjem sporazumu koji ova država jugoistočne Azije ima sa Evropskom unijom. Ipak, to je važan dokument za Singapur, koji Britaniju ubraja u svoje top trgovinske partnere za razmenu robe i usluga na globalnom nivou, i kao glavnu destinaciju za investiranje u Evropi.

Video: Cena najjeftinijeg sata je u iznosu komfornijeg stana u centru Beograda

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>