• 12

Crna Gora je juče za dlaku izbegla bankrot: Jеdnim potezom država uspela da izbegne dužničku krizu

Ništa od tog novca neće ići na potrošnju, samo za vraćanje kredita

  • 12
Crna Gora, zastava crne gore

Foto: Shutterstock

Crnogorski ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić izjavio je danas da je Crna Gora jučerašnjim emitovanjem državnih obveznica na međunarodnom tržištu u iznosu od 750 miliona evra bukvalno izbegla bankrot, i da je to bio jedini mogući potez u ovom trenutku.

Ministar je takođe naveo da je time izbegnut i angažman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), prenosi portal cdm.me.

- Crna Gora je izbegla bankrot. Reagovali smo pre početka sledeće godine da ne bi upali u dužničku krizu. Ništa od tog novca neće ići na potrošnju. Samo za Crnu Goru i vraćanje kredita - saopštio je Spajić na konfereciji za novinare.

Ministarstvo finansija je u sredu emitovalo državne obveznice na međunarodnom tržištu u iznosu od 750 miliona evra, kojima će se nadoknaditi manjak u državnoj kasi u narednoj godini.

Obveznice su emitovane na period od sedam godina i prema dosadašnjim informacijama, sa kamatnom stopom od 2,875 odsto.

"Vijesti" su prenele da su sve obveznice prodate, i da je ukupno interesovanje investitora bilo oko tri milijarde evra.

Premijer Zdravko Krivokapić je ovim povodom izjavio da je nastup Crne Gore na međunarodnom tržištu duga bio uspešan, te da oseća ponos i zadovoljstvo što su uspeli da obezbede ovakav pristup.

- Želimo da budemo dobri domaćini, da se ponašamo domaćinski. Ako to neko do sada nije video, videće u toku ove vladavine - poručio je Krivokapić na istoj konferenciji za medije sazvanoj povodom novog zaduženja zemlje od 750 miliona evra.

Video: Cena najjeftinijeg sata je u iznosu komfornijeg stana u centru Beograda

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke