• 2
 ≫ 

Najbogatiji Britanac "zario nož u leđa" svojoj zemlji: Dugoočekivani terenac praviće se kod "rivala"

 ≫ 

Džim Retklif je poznat kao veliki fan "Defender" modela. Njegova kompanija vredi 28 milijardi dolara, prema podacima kojima raspolaže Blumberg

  • 2
Jim Ratcliffe

Džim Retklif / Foto: Profimedia

Najbogatiji čovek Velike Britanije i pristalica Bregzita, Džim Retklif (68), odlučio je da "zada još jedan udarac" automobilskoj industriji u toj zemlji, koja je već pogođena zbog izlaska VB iz Unije, ali i virusa korona.

Naime, osnivač divizije Ineos Automotive, obavestio je javnost da je kupio fabriku u Francuskoj, a ne u Britaniji, i to od Mercedesa, i da će se tamo praviti terenac Grenadier 4x4, krajem 2021. godine. Vozilo bi na tržištu trebalo da se pojavi početkom 2022.

Retklif je, inače, poznat kao veliki fan "Defender" modela. Njegova kompanija vredi 28 milijardi dolara, prema podacima kojima raspolaže Blumberg. Vozilo Grenadier 4x4, za koje kažu da je "replika" Land Rover Defendera, biće proizvedeno u Hambahu.

- Taj grad nam je pružio jedinstvenu priliku koju jednostavno nismo mogli da zanemarimo: da kupimo savremeni pogon za proizvodnju automobila sa radnom snagom svetske klase - naveo je ovaj bogataš.

Ovaj potez dodatno utiče na ekonomiju Ujedinjenog Kraljevstva, budući da bi proizvodnja ovog SUV-a u Velsu otvorila 500 radnih mesta. Uticajne osobe iz te zemlje nisu najbolje dočekale vest o premeštanju proizvodnje.

Štaviše, navode da je "sramotno što će se Grenadier 4x4 proizvoditi u Francuskoj, a ne u Bridgendu, i to sada kada je Ford zatvorio svoju fabriku koja je zapošljavala 1.700 ljudi, od 1977. godine".

Nova fabrika bila bi retka prilika za automobilsku industriju u Velikoj Britaniji, koja je godinama bila nestabilna zbog Bregzita. Proizvodnja je drastično opala.

Industrija je upozorila da bi neuspeh u postizanju novog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom, pre kraja decembra, mogao da je košta 62,5 milijarde dolara u narednih pet godina.

Video: Cena najjeftinijeg sata je u iznosu komfornijeg stana u centru Beograda

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Праведник

    11. decembar 2020 | 08:05

    Даш динар да уђеш, а ни са 50 динара нема напоље. Човек капиталиста, гледа где је новац, каква национална припадност, то је ништа за људе којима новац управља...

  • Boki

    11. decembar 2020 | 08:26

    On je personalno pristalica bregzita ali poslovno, pa to je nesto sasvim drugo... Tu nema ni nacionalnosti ni lojalnosti nikome i nicemu osim novcu. Ali ja toliko volim Britaniju da se radujem svakom njihovim neuspjehu!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>