• 1

Lideri Evropske unije se dogovorili oko budžeta, Mađari i Poljaci ga prvobitno blokirali

Nemačka, kao predsedavajuća Savetom EU, pred ovaj sastanak predstavila je kompromisni predlog koji daje garancije za fer primenu mehanizma

  • 1
EU, Evropska unija, Viktor Orban Foto: Tanjug/AP

Dogovor je postignut po pitanju višegodišnjeg zajedničkog budžeta i Paketa za opravak, potvrdio je predsednik Evrpskog saveta, Šarl Mišel.

Mišel, koji predsedava sastankom lidera EU27 u Briselu, na svom Tviter nalogu poručio je da sada može da se krene u primenu budžeta i rad na opravku evropskih ekonomija.

Mađarska i Poljska su u prethodnom periodu blokirali EU budžet za narednih sedam godina i paket za oporavak u ukupnoj vrednosti od 1 825 milijarde evra zbog protivljenja novom mehanizmu koji uslovljava finansiranje iz budžeta poštovanjem vladavine prava u zemljama članicama.

Nemačka, kao predsedavajuća Savetom EU, pred ovaj sastanak predstavila je kompromisni predlog koji daje garancije za fer primenu mehanizma, uključujući i procenu Suda pravde i mogućnost žalbe Evropskom savetu zemalja protiv kojih bi mehanizam eventualno bio pokrenut, prenosi Tanjug.

Većina lidera je, uključujući i mađarskog premijera Viktora Orbana, dolazeći na današnji samit izrazila očekivanje da će do dogovora o mehanizmu za praćenje vladavine prava, a samim tim i deblokada važnog bužeta za opravak EU od posledica pandemije, doći večeras.

Video: To je to! Zastava Velike Britanije se više ne vijori u Briselu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>