• 0

28 miliona pretplatnika za devet meseci, a direktor Netflix-a ide na odmor mesec i po dana

Rid Hejstings je postao milijarder 2014, kada su akcije ove tehnološke kompanije drastično skočile

  • 0
Netflix logo Foto: Tanjug/AP

Netflix je jedna od najbrže rastućih svetskih kompanija, a taj rast je bio posebno osetan tokom karantina. Milioni ljudi širom sveta bili su "zarobljeni" u svojim kućama i trebala im je zabava.

Od silne popularnosti ovog striming servisa, naravno, najviše je profitirao izvršni direktor Rid Hejstings. Njegova kompanija nije zabeležila toliki uspeh u poslednje 23 godine, koliko i postoji, budući da je dobila čak 28 miliona novih pretplatnika u prvih devet meseci 2020.

Najpopularnije serije prikazuju se upravo na Netflix-u, a definitivno najveću slavu u poslednje vreme stekla je serija "The Queen’s Gambit". Milijarder koji je napravio bum od forme "striming", doduše više od dve decenije kasnije, kaže da svake godine uzima šest nedelja odmora, ali i da nema hobi van posla.

Rođen je u Bostonu 1960. godine, a Hejstingsov otac, Vilmot, radio je vladi SAD tokom mandata Ričarda Niksona. Netflix je osnovao u avgustu 1997, ali to nije njegova prva kompanija. Šest godina ranije (1991) pokrenuo je "Pure Software", kada je već imao 31 godinu.

Poslovali su veoma dobro, svake godine su uvećavali profit duplo, dok nisu izašli u javnost 1995. Onda je 1997. "Rational Software" kupio kompaniju za 750 miliona dolara. "Ta prodaja bila je okidač za pokretanje Netflix-a", rekao je Rid Hejstings jednom prilikom za Biznis Insajder.

Ova striming platforma je izašla u javnost 2002. godine, a akcije kompanije su dostigle rekordne nivoe 2011. Hejstings se upisao u redove milijardera pre šest godina, kada su deonice drastično skočile.

Video: Čovek koji je pravio prvi domaći računar za Telegraf: CER 10 bio je početak jedne epohe

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>