• 3
 ≫ 

Plaćamo ih, a one pucaju više nego ikada: Oko 90 odsto plastičnih kesa je falično

 ≫ 

Na čak sedam kesa nigde nije izmerena debljina preko 50 mikrona

  • 3
Plastične, papirne, biorazgradive kese i cegeri Foto: Shutterstock

Oko 60 odsto plastičnih kesa tanje je nego što bi smelo da bude, svaka treća kesa nije dovoljno razgradiva ili uopšte nije razgradiva. Samo jedna testirana kesa ispunjava sve kriterijume. To su rezultati analiza urađenih na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu koje je organizovala Zaštita potrošača uz podršku USAID-a.

Testirane kese uzete su iz skoro svih većih trgovinskih lanaca u Beogradu.

Proizvođači su po pravilniku koji se odnosi kese sa dodatim aditivom sa oksidacionu razgradnju u obavezi da jednom godišnje testiraju svoje kese i dobiju izjavu o usaglašenosti.

Jasno je da proizvođač na testiranje neće doneti kesu za koju nije siguran da je kako treba. Podsetimo, Telegraf Biznis je o tome detaljno pisao. 

Država je izdvojila preko 80.000 evra za opremanje laboratorije. Merenje debljina kesa je jeftino, a tu baš ima najviše problema.

Po odluci Grada Beograda, debljina kese mora da bude preko 50 mikrona. Samo su dve, od 13 testiranih kesa, na svim mestima deblje preko 50 mikrona. Na čak sedam kesa nigde nije izmerena debljina preko 50 mikrona.

Smanjivanjem debljine se direktno urušava koncepcija mera Grada Beograda. Minimalna debljina je određena sa namerom da se tako osigura da potrošači mogu više puta da koriste kese, što bi trebalo da dovede do toga da ih manje bacamo. Merenja su otkrila i jedan apsurd.

Logično je da u veće kese možete da stavite više robe, koja je teža nego količina robe koja može da stane u manju kesu, pa bi zato veća kesa trebala da bude deblja. Izgleda da to nije logično.

Mala kesa u pojedinim radnjama deblja je od velike kese. I kod drugih lanaca, većina malih i velikih kesa ima približno istu debljinu.

Video: Ribar postao milioner preko noći: Dok se šetao pored obale mora, naišao je na pravo blago.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sk

    11. decembar 2020 | 11:37

    Zar nije lakše doneti svoju platnenu torbu kao što po Zapadu rade. Kese su zlo

  • Aleksandar

    12. decembar 2020 | 03:05

    Ja ne uzimam plasticne kese jel nekupujem paucinu nosim sa sobom jake izdrzljivosti zvani ceger.

  • нс

    12. decembar 2020 | 13:05

    Зато им је цена 7-14 динара.Лидл најбоље ради.Остали од 15-20 каса сад им раде 2-3!Чим се отвори на плацу центрославије многи могу да затворе.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>