• 0

Airbnb je sada na berzi: Najveći IPO ove godine, kompanija se zapanjujuće oporavlja

Airbnb počeo da se listira na berzi

  • 0
Airbnb, kompanija, logo

Foto: Tanjug/AP

Kompanija Airbnb izašla je na berzu, a njena inicijalna javna ponuda (IPO) najveća je u SAD u 2020. godini.

Akcije Airbnba su više nego udvostručile vrednost na svom američkom berzanskom debiju, čime je tržišna kapitalizacija kompanije za iznajmljivanje kuća premašila 100 milijardi dolara.

Inicijalnom javnom ponudom (IPO) Airbnb-a, najvećom u SAD u 2020. godini, krunisana je godina u kojoj je vladala prava pomama investitora za tehnološkim akcijama. Trgovanje akcijama Airbnb-a otvoreno je na cenovnom nivou od 146 dolara na Nasdak berzi, što je daleko iznad 68 dolara, odnosno više nego duplo iznad cene koju je kompanija utvrdila za IPO. Tokom trgovanja cena je u jednom trenutku dostigla maksimum od 165 dolara, a na zatvaranju je iznosila 144,71 dolara.

Ova inicijalna javna ponuda predstavlja kulminaciju zapanjujućeg oporavka Airbnba, kojem je pandemija kovid-19 ranije ove godine zadala teške finansijske udarce.

Zahvaljujući ublažavanju mera zaključavanja uvedenih zbog korone, sve veći broj turista se opredelio da za boravak na putovanjima rezerviše kuće umesto hotela, što je pomoglo Airbnb-u da neočekivano ostvari profit u trećem kvartalu.

Firma sa sedištem u San Francisku je takođe profitirala od povećanog interesovanja za iznajmljivanje kuća na periferiji većih gradova.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>