• 0
 ≫ 

Era stanja v. d. u Srbiji se završava: Koliko imamo vršilaca dužnosti u preduzećima?

 ≫ 

Konačno rešavanje statusa za koji dobijamo packe od međunarodnih institucija

  • 0
biznismen, ostvarivanje ciljeva Foto: Shutterstock

U Srbiji će uskoro biti raspisan konkurs za direktore javnih preduzeća, i time bi trebalo da se završi višegodišnja nepravilnost, ili kako se u medijima često naziva "v.d. država".

Prema poslednjih podacima, čak 22 javnih preduzeća odnosno njihovi direktori su u v.d. stanju (vršilac dužnosti). Da napomenemo da javnih preduzeća ukupno ima 29.

Anomalija se odnosi na to da se na čelu nalaze funkcioneri koji obavljaju dužnosti, a ne direktori koji su, u skladu sa Zakonom, izabrani na javnom konkursu. Zakonom o javnim preduzećima iz 2012. godine određeno je da javnim preduzećima u vlasništvu države treba da rukovode direktori izabrani na javnim konkursima. Na to je Srbija više puta upozoravana i od strane Evropske komisije, i od strane MMF-a.

Nije nezakonito imati v.d. status direktora javnog preduzeća, ali je protiv zakona praksa u Srbiji koja govori o tome da je taj v.d. status dugogodišnji. Po zakonu, v.d. status može da traje samo 12 meseci, a svedoci smo da ti statusi produžavani više puta. Na to su čak reagovali i sami predstavnici vlade.

Ranije je ministarka Zorana Mihajlović uakzivala da nije tajna ni da se zalaže za to da se svi direktori javnih preduzeća biraju na konkursu. A nije krila nezadovoljstvo radom u Koridorima i Putevima Srbije, što je na neki način bilo pod kapom tadašnjeg njenog resora. 

Međunarodni monetarni fond početkom godine preporučio je srpskoj vlasti da prekine sa praksom postavljanja v. d. direktora u javnim preduzećima jer u suprotnom ne može se očekivati potpuna reforma ovih kompanija, koja podrazumeva i profesionalnu upravu. 

Konferencija Uticaj pandemije korona virusa Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Drugim rečima, oni su zatražili da se postupci konkursa za izbor profesionalnog menadžmenta završe, pa i era stanja v. d. do kraja ove godine.

Da se Vlada konačno uhvatila s tim u koštac najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na nedavnom sastanku sa svim direktorima javnih preduzeća i resornih ministara. 

- Mora da se ispravi ta anomalija. Upozoreni smo i od EK. Ići ćemo na konkurs uskoro za sve, to je bila moja molba i uradiće - rekao je Vučić.

Vlada Srbije će stoga uskoro i raspisati konkurs za direktore javnih preduzeća.

Vučić je podsetio da je status "vršilaca dužnosti direktora" jedna od stalnih primedbi u izveštajima Evropske komisije.

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>