• 6

Fijasko za Shqip king: Špar sklonio s rafova piće sa albanskim orlom

Pokušaj plasiranja spornog energetskog pića u supermarkete

  • 6

Švajcarski list Blik objavio je vest o pokušaju plasiranja energetskog pića Shqip king (Albanski kralj) sa logom u vidu dvoglavog orla na švajcarsko tržište.

Naime, piće se na kratko našlo na policama prodavnica velikog trgovinskog lanca Špar u Švajcarskoj, ali je uklonjeno zbog simbola dvoglavog orla, koji se može tumačiti negativno i nije u skladu sa neutralnom politikom, pa i samim tržištem Švajcarske.

Plasiranje tog energetskog pića osmislio je izvesni Markus Brun iz Lucerna, sa idejom da bi mogao da "osvoji" svet. Piće se moglo kupiti u više desetina prodavnica Špara, a sada ga je lanac uklonio sa svojih polica, navodi Blik.

List podseća da su švajcarski reprezentativci Džerdan Šaćiri, Granit Džaka i Štefan Lihtenštajner 22. juna pre dve godine, na svetskom Prvenstvu u Rusiji, na utakmici pokazali rukama dvoglavog orla. Ta gestikulacija igrača obišla je čitav svet i izabrana je za gest godine.

- Ruke sklopljene u simbol dvoglavog orla podsećaju na slavlje gestom dvoglavog orla švajcarskig reprezentativaca albanskog porekla na utakmici protiv Srbije 2018, kada je došlo do velikih nemira i potom upozorenja i novčanih kazni igrača od strane FIFA. Od tada je tamo taj gest zabranjen - piše Špar.

Kompanija potom ističe da je, pošto sklopljene ruke u obliku dvoglavog orla i dalje sadrže konfliktni potencijal, deluju provocirajuće i vode nesporazumima, doneta odluka da se taj proivod sa škakljivim logom odmah ukloni iz svih filijala.

Brun je izrazio žaljenje zbog ove odluke, jer navodi da je sa Šparom već bio u razgovorima da širom Švajcarske prodaju njegov proizvod.

Video: Kraj Srbije koji leči dušu i telo: Upoznajte osunčani Velebit i opštinu Kanjiža

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>