• 1

Bregzit im "odneo" 7.500 radnih mesta: Banke povlače imovinu iz Londona u ove gradove

"EY Consulting" je u novembru izvestio da je iz Ujedinjenog Kraljevstva "otišlo" više od 7.500 radnih mesta iz oblasti finansija, kao i na hiljade milijardi funti imovine

  • 1
pariz

Foto: Unsplash

Ostaje da se vidi hoće li se Britanci pokajati što su izašli iz EU, budući da njihov uticaj prilično počinje da slabi. Ta zemlja se teško oporavlja od korona krize, a pre neki dan im je "zario nož u leđa" i najbogatiji žitelj.

Naime, Džim Retklif je odlučio da proizvodnju svog terenca Grenadier 4x4 preseli u Francusku iz planiranog Velsa, tačnije u grad Hambah. Ova vest je zvaničnicima teško pala, jer je britanska auto-industrija značajno pogođena u 2020.

Nova vest je da najuticajnije banke, među kojima je JPMorgan, premeštaju vrednu imovinu, kao i skoro 5.000 radnih pozicija (4.735) u finansijskom sektoru - iz Londona u Pariz.

Osim nje, Morgan Stanley dislocira oko 100 milijardi evra imovine, a transfer će se, prema najavama, desiti na relaciji London - Frankfurt. Tu je i japanska banka Nomura, zatim  BNP Paribas i Societe Generale.

Morgan Stanley je već preselio brojne radnike iz Londona na razne lokacije širom EU, među kojima su Madrid i Milano, a banka inače ima oko 1.000 poslovnica planetarno.

Kako procenjuje Paris Europlace, broj radnih mesta u Francuskoj je zbog Bregzita uvećan za 9.516. Finansijski uticaj Londona zbog ovoga definitivno slabi, ali se još uvek ne zna tačan broj izgubljenih radnih mesta u Britaniji.

"EY Consulting" je u novembru izvestio da je iz Ujedinjenog Kraljevstva "otišlo" više od 7.500 radnih mesta iz oblasti finansija, kao i na hiljade milijardi funti imovine.

Video: Britanija se suočava sa najvećom političkom krizom u 21. veku

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hmm...

    12. decembar 2020 | 10:40

    Baš lepa vest...Evo sve mi suze teku zbog kvazi gospode.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>