• 0

Zemlja iz našeg komšiluka postala raj za milionere: Masovno traže "zlatnu vizu", ovo su uslovi

Na ceni je i Kipar, ali ulaganje u tu državu mora biti mnogo veće, nego kada govorimo o Crnoj Gori

  • 0
Kotor, Crna Gora

Kotor, Crna Gora / Foto: Unsplash

More, blaga klima, priroda i luksuzne jahte i vile... Šta drugo bogatašima treba? Upravo to nalaze u susednoj nam Crnoj Gori, koja je vremenom postala "raj za milionere".

Putem ulaganja ili davanja donacija određenoj državi, oni mogu da dobiju tzv. "zlatnu vizu", a prema podacima koje je objavila kompanija Astons, Crna Gora je jedna od tih opcija.

Mnoge zemlje poseduju ovaj program, naročito one koje su na moru. Reč je o tome da pojedinci, s "dubokim džepom", ulažu u određenu zemlju kako bi postali njeni državljani.

Upravo o programu "zlatna viza" se naširoko pisalo tokom pandemije, jer su milioneri i milijarderi tražili utočište i beg od virusa, stresa, gužve. Osim toga, intenzivno su tražili rešenja za slobodna putovanja.

Teodor Šlejfer, iz kompanije "Rikord", kaže da je milijarder Erik Šmit podneo zahtev za kiparsko državljanstvo, koje bi moglo da mu donese lične poreske olakšice i omogući da slobodno putuje unutar Evropske unije.

Svaka zemlja određuje svoju "minimalnu svotu" kojom se garantuje ovo državljanstvo na osnovu ulaganja, a na Kipru ta cifra iznosi više od 2 miliona evra. Crna Gora je tu dosta "skromnija" i pristupačnija.

Virpazar

Virpazar, gradsko naselje u opštini Bar / Foto: Unsplash

Investiranje u nju mora iznositi barem 330.000 evra, ako bogataš želi da dobije crnogorsko državljanstvo. Nije precizirano kog tipa mora biti ulaganje: da li su to nekretnine ili doniranje u dobrotvorne svrhe.

Ovaj program masovno koriste Amerikanci, jer je vrednost pasoša SAD drastično opala, piše Biznis Insajder. Naime, posedovanje drugog pasoša danas je stvar prestiža, novi trend koji vlada svetom.

Video: Težak vam posao? A šta mislite kako je čistiti led sa mosta koji ide preko okeana

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>