• 0

Hitrou rešio da odvrati turiste od šopinga, trgovci očajni: "Ta odluka je poslednji ekser u kovčegu"

Londonski aerodrom je takođe prošle nedelje najavio uvođenje naknade od 5 funti za parkiranje u zoni terminala, kako bi povratio profit u narednom periodu

  • 0
Heathrow

Heathrow / Foto: Unsplash

Heathrow, aerodrom u Londonu, mogao bi izgubiti 2.000 radnih mesta u maloprodaji zbog vladine odluke da turistima ukine neoporezivu kupovinu (tax-free), prema rečima izvršnog direktora aerodroma.

Džon Holand-Kaje kaže da će ovaj potez Velike Britanije, koji će je ujedno učiniti jedinom evropskom zemljom koja uvodi "taksu za turiste" (tourist tax) - one internacionalne, biti "poslednji ekser u kovčegu" za mnoga posrnula preduzeća u maloprodajnom i ugostiteljskom sektoru.

- Godina 2021. bi trebalo da bude vreme britanskog ekonomskog oporavka, ali nedavne najave, poput ove takse, nikako nisu dobra vest za biznise poput restorana, trgovine na malo, hotela i pozorišta, koji se oslanjaju na dolazne turiste - naveo je on, a piše Gardijan.

Londonski aerodrom je takođe prošle nedelje najavio uvođenje naknade od 5 funti za parkiranje u zoni terminala, kako bi povratio profit u narednom periodu. Broj putnika je u novembru opao za 88%, jer su ograničenja doneta u skladu sa korona situacijom u svetu - uzela danak.

Teretni, dakle ne samo komercijalni letovi, takođe su bitno smanjeni. Aerodrom je rekao da je na osnovu trenutnih prognoza i kontinuiranog pada u broju putnika odlučio da Terminal 4 neće raditi do kraja sledeće godine. Holand-Kaje napominje da je industriji potrebna vladina podrška.

Heathrow je u partnerstvu s kompanijama British Airways, American Airlines, United Airlines i Virgin Atlantic, u borbi protiv obaveznog karantina za putnika koji ulaze u Veliku Britaniju. Njihov stav je da vlada te zemlje mora više da potrudi ako želi da putnici troše novac u VB, ali i da strane kompanije ulažu.

Prema novim poreskim pravilima, koja je uveo Riši Sunak, inostrani posetioci od 1. januara više neće moći da imaju koristi od neoporezive prodaje i olakšica za PDV na robu kupljenu u Velikoj Britaniji. Ta odluka je svakako veliki pritisak na radna mesta u zemlji, jer bi prodaja mogla drastično da opadne.

Video: Jedini avion u kojem možete da sedite u biznis klasi svaki dan, bez testa na koronu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>