• 8

Neobičan predlog u Srbiji: Da nedelja ima četiri radna dana

Može li ovakav sistem rada da opstane i da sačuva radna mesta u Srbiji, ali i globalno?

  • 8
Radno vreme supermarketa, zatvoreno Foto: Shutterstock

O radnoj nedelji od četiri dana naširoko se priča, a pandemija je ubrzala planove nekih zemalja da uvedu taj sistem rada. O čemu se tačno radi? Umesto skraćenih radnih sati, predlog je da nedelja bude kraća za jedan radni dan, kako bi se izbegla masovna otpuštanja.

To znači da bi zaposleni automatski primali manje zarade, ali bi se i dodatno zaštitili od korone, odnosno imali više vremena za sebe. O radnoj nedelji od četiri dana je posebno govorila premijerka Novog Zelanda, Džasinda Ardern, jer je pandemija negativno uticala na turizam te zemlje.

Smatrala je da bi podsticanje domaćeg turizma pozitivno uticalo na ekonomiju, a to je moguće samo ako radnici imaju više slobodnog vremena, odnosno produženi vikend. Ovaj sistem, s druge strane, ima i svoje mane. Na primer, ostaje nejasno da li bi se od radnika više očekivalo ako bi radili samo četiri dana sedmično?

U svakom slučaju, predlog o četvorodnevnoj radnoj nedelji uvele su i neke firme, nevezano za odluku vlada u zemljama u kojima žive i rade. Štaviše, poslodavci primećuju veću produktivnost kod zaposlenih. Isti učinak primećuju i one kompanije u kojima se i dalje radi pet dana nedeljno, ali po šest ili sedam sati u danu.

Neke zemlje iz regiona nedelju su proglasile za neradan dan, dok Vlada Srbije nema nameru da ukine "radnu nedelju", što je više puta istaknuto. To svakako ne znači da poslodavci ne mogu da donesu internu odluku da njihova firma, uglavnom trgovina, nedeljom ne radi.

Banane, banana, prodavnica, piljara, cene voća, šifra šifre vaga merenje težine Foto: Shutterstock

S druge strane, Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) traži od Vlade Srbije, da po ugledu na Kraljevinu Španiju, razmotri uvođenje četvorodnevne radne nedelje, u cilju sprečavanja otpuštanja zaposlenih.

- Dok traje pandemija treba zakonom obezbediti pravo radnicima da rade četiri dana u nedelji ako to žele. Poslodavci bi, ukoliko procene da im je neophodan veći broj radnika, zaposlili nove - kaže predsednik POKS-a, Žika Gojković, i dodaje:

"Uporedo sa borbom protiv virusa korona, neophodno je boriti se i za očuvanje radnih mesta. Predlažemo da osim direktne finansijske pomoći privrednim subjektima, država uvede i četvorodnevnu radnu nedelju za sve koji to žele".

Kakav je vaš stav o četvorodnevnoj radnoj nedelji, barem u toku trajanja pandemije virusa korona? Pišite nam u komentarima.

Video: Radna nedelja od 4 dana - prednosti i mane

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    12. decembar 2020 | 12:43

    Naravno da podržavam, ali je besmisleno o tome govoriti u Srbiji. Koji je danas dan, subota? Evo spremam ze da idem na posao, i svake subote isto. Dakle meni radna nedelja traje 6 dana, a tako je i većini ljudi sa kojima radim, uopšte ih nema malo. O čemu vi onda pričate, ja bih bio srećan sa 5 radnih dana, ne treba mi ništa više. Nemam ništa protiv da niko ne radi vikendom trajno, ne samo za vreme pandemije.

  • Bas

    12. decembar 2020 | 13:49

    Neka drzava smanji i namete...

  • Jasmina

    12. decembar 2020 | 12:35

    Mislim da se treba cuti glas ovog mladog,perspektivnog politicara.Apsolutno podrzavam stav Zike Gojkovica o skracivanju radne nedelje,pogotovu sada u vreme korone....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>