• 1

Blizu 900 kompanija reklo je "da" dualnom obrazovanju: Ovo je 5 novih traženih profila

Oko 6.900 srednjoškolaca trenutno uči i radi u firmama širom Srbije

  • 1
štampa Foto: Unsplash

U ponudi za dualno obrazovanje od sledeće školske godine biće novih pet obrazovnih profila, saopštila je danas Privredna komora Srbije.

PKS poziva poslodavce da se uključe u sistem dualnog obrazovanja i do 31. januara 2021. godine dostave Izjavu o spremnosti.

Saopšteno je da će u školskoj 2021/2022. godini novi profili, uvedeni na inicijativu privrede, biti tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera, obućar, trgovinski tehničar, stolar i tehničar štampe.

Trenutno oko 6.900 srednjoškolaca učenje kroz rad realizuje u skoro 900 kompanija, za jedan od 47 obrazovnih profila, navodi PKS.

Dodaju da je do sada više od 4.000 učenika u Srbiji završilo školovanje po dualnom modelu obrazovanja.

PKS je pokrenula specijalizovanu stranicu portal.dualnoobrazovanje.rs, na kojoj zainteresovani poslodavci mogu napraviti profil i na jednostavan način, u tri koraka, podneti prijavu za uključivanje u sistem dualnog obrazovanja.

pks dualno obrazovanje Foto: Printskrin/ portal.dualnoobrazovanje.rs

Dualni sistem je model srednjeg stručnog obrazovanja u okviru koga se znanje stiče u školi i kompaniji, a u zavisnosti od obrazovnog profila za koji se učenik opredeli, učenje kroz rad u kompaniji može početi već u prvom razredu.

Konačnu odluku o odobrenim odeljenjima po dualnom modelu obrazovanja Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja doneće objavljivanjem Konkursa za upis učenika u srednje škole, koji se očekuje krajem marta 2021. godine.

Video: Bravar dobio srebrno dugme za 300 hiljada pratilaca: Majstor za YouTube i frižidere

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovana Hartman

    13. decembar 2020 | 13:08

    Ja idem u Trgovacčku školu,smer trgovac.Sad u doba korone nisam jedan dan normalne prakse imala.Sve smo radili u kabinetima koji liče na prodavnice,što znači da nismo imali pravi dodir sa parama i potrošačima još od marta.Trgovinski tehničar u mojoj školi postoji godinama u nazad,samim tim i nije nov smer.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>