• 3

Manje zagađenje u grejnoj sezoni: Sadržaj sumpora u uljima za loženje ne sme prelaziti 1 odsto

Pored smanjenja sadržaja sumpora u uljima za loženje, novim Pravilnikom smanjen je i sadržaj sumpora u gorivu za radne mašine i traktore

  • 3
Toplana Šabac

Foto: Telegraf.rs

Ministarstvo rudarstva i energetike usvojilo je novi Pravilnik o tehničkim i drugim zahtevima za tečna goriva naftnog porekla, koji predviđa smanjenje sadržaja sumpora u uljima za loženje na najviše jedan odsto, umesto dosadašnjih 3 odsto, i to važi od 1. januara 2021. godine.

Usvajanjem ovog pravilnika, za koji je bila obaveza da se donese još pre dve godine, Republika Srbija se u potpunosti usaglasila sa međunarodno preuzetim obavezama implementacije Direktive 2016/802/EC o sadržaju sumpora u određenim tečnim gorivima.

Smanjenje sadržaja sumpora doprineće manjim emisijama sumpor-dioksida iz ložišta koja koriste ulje za loženje kao pogonsko gorivo, kao što su elektroprivreda, toplane i industrija, što je posebno značajno u periodu grejne sezone, kada se povećava upotreba ovog goriva.

Pored smanjenja sadržaja sumpora u uljima za loženje, novim Pravilnikom smanjen je i sadržaj sumpora u gorivu za radne mašine i traktore, čime je u potpunosti izvršeno usaglašavanje sa Direktivom 98/70/EC o kvalitetu dizela i motornih benzina.

Ovim usaglašavanjima, kao i uvedenim monitoringom kvaliteta derivata nafte na tržištu Republike Srbije, omogućeno je korišćenje goriva naftnog porekla najvišeg kvaliteta koje doprinosi smanjenju zagađenja vazduha - ne samo iz sektora saobraćaja, već i industrije, građevinarstva i poljoprivrede.

Video: Težak vam posao? A šta mislite kako je čistiti led sa mosta koji ide preko okeana

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zara

    12. decembar 2020 | 15:49

    Kome se mogu prijaviti domacinstva koja guse komsiluk sa ovakvom vrstom grejanja ima li neki zakon koji ne dozcoljava pojedincima da ubijaju ostale oko sebe!? Dete od 2,5 godine mi izadje na terasu na 2 min i hoce da se ugusi od kaslja tri puta ove zime smo je vodili na inastitut zbog gusenja!!!!

  • Siđa

    12. decembar 2020 | 15:07

    A kakoceda smanjite kad se moj komsija greje na preradjeno ulje,posto popravlja hidrauliku na radnim masinama. Evo upravo je instalirao kotao na preradjeno ulje. I da je samo on,nego ih je takvih puna Srbija.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>