• 8

Pronađene čiste rezerve litijuma u Jadru: Rio Tinto obavestio berzu o nalazištu u Srbiji

Mineralni resurs na kojem se nalazi osnovna rezerva rude ažuriran je tako da uključuje dodatno bušenje

  • 8
Litijum, Loznica, Jadarit

Foto: Nikola Tomić

Britansko-australijska rudarska grupa Rio Tinto otkrila je rezerve čiste rude i ažurirala podatke o mineralnim resursima svog projekta istraživanja i prerade litijum borata u Jadru u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Rezerva rude iznosi 16,6 megatona sa 1,81 odsto litijum-oksida i 13,4 odsto bor-trioksida, naveo je Rio Tinto u prijavi Australijskoj berzi.

Jadrovi mineralni resursi sastoje se od 55,2 megatona indiciranih resursa od 1,68 odsto litijum-oksida i 17,9 odsto bor-trioksida, uz dodatnih 84,1 megatona pretpostavljenog resursa sa 1,84 odsto litijum-oksida i 12,6 odsto bor-trioksida, naveo je Rio Tinto.

Mineralni resurs na kojem se nalazi osnovna rezerva rude ažuriran je tako da uključuje dodatno bušenje što je rezultiralo ažuriranim geološkim modelom. Izveštava se da su mineralni resursi isključeni iz rezervi rude, primetila je kompanija.

Krajem jula 2020. godine projekat je prešao u studiju izvodljivosti, sa ulaganjem od gotovo 200 miliona dolara u opseg koji uključuje detaljan inženjering, otkup zemljišta, radnu snagu i pripremu za izgradnju, dozvole i rani razvoj infrastrukture, što se očekuje da bude dovršeno krajem 2021. rekli su u toj kompaniji za Telegraf Biznis, a ako bude odobreno, gradnja bi mogla potrajati i do četiri godine.

Pre nekoliko dana i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se traži način na koji ćemo da rešimo situaciju sa jadaritom i da napravimo jednu od najuspešnijih fabrika za izradu litijum baterija

Sve više zemalja želi kolač od litijuma, svesne njegovog značaja za budućnost. Na istraživanjima rade i Rusija, Čile, Britanija...

Inače, Srbija raspolaže najvećim zalihama litijuma u Evropi a potencijali za primenu litijumskih baterija u svetu su ogromni. Litijum spada u najtraženije alkalne metale i sirovine na svetu. Taj značaj duguje zapravo rastu u elektroindustriji i značajnom padu cena komponenata za proizvodnju obnovljive energije.

Mi smo bili na samim bušotinama, pogledajte kako se vadi litijum u srpskim selima:

Video: Bili smo u selima koja leže na litijumu - naša budućnost je bela

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor

    13. decembar 2020 | 09:32

    Samo nisam shvatio,da li smo prodali ova nalazišta Rio Tintu? Ako su prodata,a kazete da su jedan od najtrazenijih materijala (metala) na svetu,mozda to nije bas pametno ?!!

  • Dr

    13. decembar 2020 | 07:55

    Bravo ,dajte im i poslednju kap vode

  • nikolas

    13. decembar 2020 | 07:53

    BILI SMO U SELIMA GDE CE RIO TINTO DA BUSI I PROFITIRA A MI CEMO BITI BEDA!!! PRODALI SMO SVE U SRBIJI!!! BRAVO !!!!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>