• 0

Besplatne pice dele u ovom gradu najugroženijim porodicama

Ogroman broj Italijana izgubio je posao i ostao bez primanja usled epidemije korona virusa

  • 0
Pica Foto: Pixabay

Dve nevladine organizacije iz Napulja, u saradnji sa vlasnicima lokalnih picerija, organizovale su besplatnu podelu pice, oko 500 dnevno, porodicama koje su korona virusa došle u naročito tešku situaciju, pišu onlajn novine Panpejdž, prenosi Tanjug.

Ðanfranko Vursberg , predsednik "Aszdoka", jedne od organizacija koja je pokrenula incijativu, kaže da sa solidarnšću pokušavaju da unesu malo topline u kuće onih koji zbog pandemije često nemaju dovoljno za hranu.

- Još u prvom talasu pandemije organizovali smo nešto slično, sa hlebom, i ta akcija i dalje traje. Svaki dan podelimno za 300 porodica besplatnu štrucu hleba, zahvaljujući donacijama pojedinaca i vlasnika raznih firmi koji su se uključili u akciju. Za nas, Napolitance, piza "Margarita" je simbol sreće - kaže Vursberg.

korona virus, koronavirus, Italija, bolnica, lekari Italija je koronom najpogođenija evropska zemlja, Foto: Tanjug/AP

Predsednik druge nevladine organizacije "Drugi Napulj", Antonio Lučidi kaže da su motivisani činjenicom da u brojnim napolitanskim porodicama nedostaje osnovnih životnih namirnica, jer su, zbog pandemije korona virusa, izgubili posao i ostali su bez primanja.

U Napulju se neguje višedecenijska tradicija solidarnosti sa onima koji nemaju, zvana "kafe sospezo", a sastoji se u tome da mušterija u baru plati svoju, ali i ostavi novac za još jednu kafu onome ko nema novca da je plati.

Zaniljivo je da je pre nekoliko godina slična akcija pokrenuta na severu Italije, u bogatom Trstu, gradu kafe, ali se nije ukorenila, pa je ideja brzo zaboravljena.

U Italiji, prema računu statističkog instituta, više od 6 odsto porodica živi u apsolutnom siromaštvu, a 16 miliona Italijana je na granici siromaštva.

Video: Užas iz napuljske bolnice: Oboleli od korone umire u toaletu, hodnici puni pacijenata

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>