• 2
 ≫ 

Ako posedujete ove novčanice, zamenite ih što pre, jer uskoro prestaju da važe

 ≫ 

Zamena će uvek biti moguća u Bernu i Cirihu

  • 2
Švajcarski franak novac valuta pare

Foto: Shutterstock

Nacionalna banka Švajcarske je u maju 2020. godine, na svom zvaničnom sajtu, najavila da će u prvoj polovini 2021. godine povući iz opticaja novčanice osme serije švajcarskog franka (serija puštena u opticaj u periodu 1995. – 1998.), pri čemu će tačan datum povlačenja najaviti dva meseca ranije. 

- Preporučujemo da se novčanice osme serije švajcarskog franka polože kod banaka na deviznu štednju, prodaju za dinare, konvertuju u drugu valutu (evro, američki dolar itd.) ili zamene za opticajne novčanice švajcarskog franka (deveta serija novčanica švajcarskog franka puštena u opticaj u periodu 2016. – 2019.), i to što pre, jer će banke i ovlašćeni menjači prestati sa njihovim otkupom, kao opticajnih novčanica,  i pre nego što one zaista postanu vanopticajne - kažu u Narodnoj banci Srbije.

Banke i ovlašćeni menjači postupaju na ovaj način jer je i njima potrebno vreme da izvrše prodaju novčanica koje postaju vanopticajne inostranim bankama i to pre nego što postanu vanopticajne.

Zamena ovih novčanica, nakon što prestanu da budu zakonsko sredstvo plaćanja, biće moguća bez vremenskog ograničenja (do drugačije odluke), na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu ili putem slanja poštom toj banci.

Razlog povlačenja iz opticaja osme serije novčanica švajcarskog franka je unapređenje zaštitnih elemenata novčanica realizovano u devetoj seriji, čime se novčanice efikasnije štite od falsifikovanja.

Novčanice koje se povlače iz opticaja

Foto: NBS

- Napominjemo da se kod Nacionalne banke Švajcarske na isti način može zameniti i šesta serija, koja je povučena iz opticaja 1. maja 2000. godine, dok je sedma serija rezervna i nikada nije puštena u opticaj.Za detaljne informacije, posetiti sajt Nacionalne banke Švajcarske - kažu u NBS.

Video: Cena najjeftinijeg sata je u iznosu komfornijeg stana u centru Beograda

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pink panter

    14. decembar 2020 | 20:46

    Bice nabolje da ih poklonimo bankama i menjacnicama u krajnoj nuzdi i ulicnim dilerima i tako se resimo bede zvane franci.

  • Bin

    14. decembar 2020 | 12:57

    Ich bin Schweiz... Viele Dank

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>