• 20
 ≫ 

Prilika za Srbe: Austriji će uskoro faliti ovi radnici, moraće da ih uveze ili odškoluje čak 100.000

 ≫ 

Paket mera biće gotov do kraja januara

  • 20
Negovatelj - jedno od najtraženijih zanimanja Foto: Shutterstock

Reforma na području nege starijih i nemoćnih osoba i situacija na tržištu rada bile su središnje teme današnje konferencije za novinare koju su u središtu austrijske vlade u Beču održali ministar zdravlja i socijalne pomoći Rudolf Anšober i ministarka rada Kristin Ašbaher.

Anšober je najavio reformu na području njege starijih i nemoćnih osoba.

- Do kraja januara, sveobuhvatni i sadržajni Paket mera trebalo bi da bude gotov - poručio je Anšober, prenosi Večernji list.

Naglasio je kako je u Austriji njegovateljsko osoblje deficitarna radna snaga, a da je upravo ono najvažnije.

- Trenutno imamo 127.000 osoba koje rade na području nege, ali više od 30 odsto je starije od 50 godina i za 10-tak godina otići će u penziju - rekao je austrijski ministar socijalne pomoći i dodao da će im do 2030. godine biti potrebno ne manje nego 100.000 novog negovateljskog osoblja.

Anšober je utvrdio kako se to može jedino postići „preškolovanjem“ ili školovanjem određenog broja osoba za to zanimanje. I omogućavanjem ulaska na područje nege "bez ikakvih barijera" s fokusom na "onih 7 posto koji su školovani za taj posao, ali trenutao ne rade svoj posao", iz razno raznih, pa tako i finansijskih razloga.

Ukazao je na potrebu povećanja plata zaposlenicima bez kojih se ne može na području zdravstva i nege. Ministarka rada Ašbaher je rekla kako je Vlada izdvojila 700 miliona evra za „korona ofanzivu“ spašavanja i otvaranja novih radnih mesta.

- Njega i zdravlje su noseći stubovi novog Paketa finansijske podrške - istakla je ona.

Posebnu ofanzivu u tom smeru pokrenuo je austrijski Servis za zapošljavanje (AMS) zajedno s Ministarstvom rada, koji je već, uprkos korona krizi, startovao doškolovanje nezaposlenih za ova u Austriji vrlo tražena zanimanja.

- Austrija ima enormnu potrebu za radnom snagom u području zdravstva i nege - poručila je Ašbacer.

Dodala je kako je prkos teškim posledicama koje je kriza ostavila na tržište radne snage, ono još uvek „dinamično“ i privlačno, u prvom redu za tehničko i IT osoblje.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>