• 55
 ≫ 

Temeljac za najveću investiciju u Srbiji i prvu fabriku guma u Evropi: "Dan koji smo čekali"

 ≫ 

Tojo tajers bi, kako je ranije najavljeno, u novom pogonu trebalo da zaposli 537 radnika čije plate će biti iznad proseka u Srbiji

  • 55
Aleksandar Vučić Inđija Toyo Tire Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Položen je kamen temeljac za fabriku guma japanske kompanije Tojo tajers u Inđiji, a gradnja te fabrike biće završena do aprila 2022. godine.

Fabrika u Inđiji će do 2023. godine sa oko 560 srpskih radnika proizvoditi godišnje pet miliona Tojo guma, rečeno je ceremoniji na kojoj prisustvuje i predsednik Aleksandar Vučić.

Reč je o jednoj od najvećih svetskih kompanija za proizvodnju guma koja će napraviti fabriku u Severoistocnoj industrijskoj zoni opštine Indija, na dva kilometra od centra mesta.

- Klijenti naše fabrike u Srbiji biće i Micubiši i VW i BMW - rekao je Vučić koji je podsetio da se Srbija tri i po godine borila za ovu fabriku, u odnosu na evropske zemlje.

Kako je istakao, reč je o investiciji od ogromnog značaja, a da će ta kompanija biti jedan od najvećih izvoznika iz Srbije.

- Izvoz Tojo tajersa biće na nivou od 240 miliona evra, i to će biti jedan od najvažnijih i najmoćnijih izvoznika sa teritorije Srbije - rekao je Vučić.

To su, kaže, ogromni podsticaji za razvoj srpske ekonomije, ali još važnije je, što posle ovog ulaganja, očekujemo i dolazak novih japanskih kompanija.

Precizirao je da je reč o investiciji od 382 miliona evra, što je najveća japanska investicija do sada u Srbiju, zbog čega je zahvalan svima u Japanu koji su radili na tome, kao i svima u našoj zemlji koji su, u žestokoj konkurenciji, uspeli da se izbore za veliku i moćnu kompaniju.

- To nije pitanje jednog ili dva sastanka, poregovore smo počeli u maju 2017. godine. Tri i po godine su trajali razgovori i pregorovi da biste jednog giganta doveli u Srbiju, da imate ovako važnu investuticju za Inđuju, Vojvodinu i celu Srbiju - rekao je Vučić.

Poručio je građanima Inđije da je sa ovom fabrikom "njihova budućnost zagarantovana".

Takaši Šimicu, generalni direktor korporacije Tojo Tajers rekao je da su pažljivo tražili lokaciju, kao i da je konkurencija bila veoma jaka i da su našli "savršeno okruženje u Srbiji".

- Ne bismo danas bili ovde bez zdušne podrške Vlade Srbije i Opštine Inđija, hvala vam što ste ovaj dan učinili mogućim - kazao je on.

Prema njegovim rečima, nakon osnivanja kompanije, dugo vremena su se oslanjali na japanske pogone, ali kako je poslovanje raslo, počeli su da se šire i van Japana.

- Iako je konkurencija bila jaka, našli smo savršeno okruženje baš ovde u Srbiji - rekao je.

Cilj je, dodao je, da proizvode gume koje će u potpunosti biti rađene u Evropi.

- Plan je da završimo izgradnju fabrike u Srbiji do aprila 2022. godine, kada proizvodnja treba i da počne. Do 2023. godine više od 560 srpskih radnika će proizvoditi gume ovde. Veoma smo zadovoljni što možemo da otvorimo nova radna mesta i pospešimo privredni razvoj Republike Srbije i Inđije. Unapred se radujem danu kada ćemo moći da posetimo Srbiju i pridružimo vam se na proslavi proizvodnje naše prve gume u inđijskom pogonu - zaključio je.

Glavni izvođač radova na izgradnji hale koja će zahvatati oko 20 hektara biće japanska kompanija Takenaka, ali će biti mesta i za naše građevince kao podizvođače. Rok izgradnje je 17 meseci, nakon čega se očekuje da fabrika godišnje proizvodi pet miliona guma premijum klase za tržište Evrope i Rusije.

Aleksandar Vučić Inđija Foto: Predsedništvo Srbije

Opština Inđija je obezbedila zemljište površine 64 hektara i neophodnu infrastrukturu. Tojo tajers bi, kako je ranije najavljeno, u novom pogonu trebalo da zaposli 537 radnika čije plate će biti iznad proseka u Srbiji.

Japanski gigant osnovan je 1945. godine, sa sedištem grupacije u Osaki. Poslovne aktivnosti grupe zasnivaju se na tri osnovne grane - gume, automobilska tehnologija i hemikalije. Gume Tojo tajers prisutne su u Evropi više od 30 godina.

Video: Svet i Evropa su gladni automobilskih guma, a Japanci će ih hraniti iz Srbije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    15. decembar 2020 | 11:20

    Ljudi iz Idije koji zive tamo nek planiraju odmah da se sele Tu ce biti zagadenost 200 posto

  • Don

    15. decembar 2020 | 09:28

    Gume su kancerogene, niko nece da truje narod...

  • Desha

    15. decembar 2020 | 10:57

    Trovanje Beograda ,u najavi...!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>