• 0
 ≫ 

Finansijska čvorišta tonu kao Venecija: Potražnja za kancelarijama najmanja u ovom gradu

 ≫ 

Hongkong, Njujork i London nisu što su nekada bili, tvrde stručnjaci

  • 0
Big Ben, London, Ujedinjeno Kraljevstvo, Velika Britanija

Big Ben u suton, London, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske. Foto: Public domain/© User:Colin / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

U finansijskim centrima, u kojima žive bogati lideri iz celog sveta, sada prilično vladaju ekonomsko-politički neredi.

Rad od kuće takođe utiče na to Hongkong, Njujork, London i ostali gradovi, pomalo gube svoj uticaj. Na prestonicu Engleske, osim krize izazvane pandemijom, uticao je i Bregzit, odnosno izlazak iz EU. Mnoge banke sada svoja čvorišta prebacuju u druge evropske gradove, kao što su Pariz, Milano, Madrid.

Osim toga, neke finansijske institucije kao što su "Moelis & Company" i "Goldman Sachs Group Inc." razmišljaju o preseljenju čvorišta na Floridu, zbog poreskih olakšica i manjih troškova, nego što je to slučaj u Velikoj jabuci. U međuvremenu, talenti iz Londona napuštaju taj grad.

Analitičari kažu da su "finansijska čvorišta ugrožena kao nikada pre". Ljudi su masovno počeli da ih napuštaju i zato što su ostajali bez posla ili radili za manje zarade, pa nisu mogli da plate kiriju i ostale rashode. Među ovim gradovima, pod najvećim pritiskom je Hongkong, zatim sledi Njujork, a na 3. mestu je London.

Iako veliki gradovi ostaju na vrhu zbog stalnih inovacija - sredinom 20. veka Njujork je bio dom najprometnije morske luke na svetu, neki jednostavno "izblede". Firenca je primer za to, ona nije bila samo dom renesanse, već i modernog bankarstva.

Nedavni znaci ukazuju na ubrzanje širenja finansijskih poslova i stručnosti, posebno imajući u vidu da bi kancelarijski posao sa punim radnim vremenom mogao postati stvar prošlosti u mnogim kompanijama. Poslodavci pristaju na to da zaposleni rade na daljinu dva dana sedmično.

Potražnja za kancelarijama je trenutno najmanja u Velikoj Britaniji. Londonski udeo ulaganja u nekretnine, među najvećim evropskim gradovima, ove godine (do septembra) se više nego prepolovio. Suprotno tome, Pariz, Berlin i Frankfurt su privukli veći udeo.

Video: Ribar postao milioner preko noći: Dok se šetao pored obale mora, naišao je na pravo blago.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>