• 0

Teže zapošljive grupe došle do svojih prilika: Norveška finansirala radna mesta širom Srbije

Za sprovođenje ovih projekata, Norveška je izdvojila 60.000 evra, dok su lokalne samouprave učestvovale sa oko 15.000 evra

  • 0
posao, žene

Foto: Unsplash

U Srbiji je zaposleno 37 osoba iz teže zapošljivih grupa stanovništva nakon pohađanja stručnih obuka i praksi, uz podršku Kraljevine Norveške, preko projekta "Norveška za vas - Srbija".

Šest projekata ukupne vrednosti od oko 75.000 evra sprovele su opštine Aleksinac, Babušnica, Bela Palanka, Mionica, Sjenica i Trgovište, od maja 2019. do novembra 2020, saopšteno je iz Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Cilj Javnog poziva lokalnim samoupravama za sprovođenje stručnih obuka u skladu sa lokalnim akcionim planovima za zapošljavanje bio je povećanje zapošljivosti ranjivih i teže zapošljivih grupa stanovništva, kroz unapređenje znanja i veština i doprinos smanjenju neusklađenosti između ponude i tražnje na tržištu rada.

- Veoma mi je drago da vidim da je Norveška podržala obuke za 99 korisnika, od kojih je zaposleno 37, naročito tokom ove godine, kada je pandemija kovida-19 negativno uticala na tržište rada - rekao je ambasador Kraljevine Norveške, Jorn Eugen Jelstad.

Ističe da su, uprkos okolnostima i uz veliku podršku partnera iz UNOPS-a, uspeli da obezbede poslove u šest opština u Srbiji.

- Kroz unapređenje različitih veština: od stranih jezika, IT, međuljudskih veština i komunikacije, do prvog stažiranja, svi naši korisnici, mahom sa nižim obrazovanjem, mladi, stariji od 50 godina, primaoci socijalne pomoći, Romi i dugotrajno nezaposleni, poboljšali su svoju poziciju na tržištu rada u Srbiji - dodaje.

Za sprovođenje ovih projekata, Norveška je izdvojila 60.000 evra, dok su lokalne samouprave učestvovale sa oko 15.000 evra.

Milica Došenović, v.d. menadžera projekta "Norveška za vas - Srbija", posebno je zadovoljna što su žene činile više od 65 odsto polaznika stručnih obuka.

 

Video: Počinje izgradnja fabrike guma kompanije Tojo tajers u Inđiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>