• 57
 ≫ 

Crveni kiosk bio je simbol grada, pa propao: "Još pamtim miris viršli i najboljeg senfa na svetu!"

 ≫ 

PKB objekti s hot dogom bili su popularni sve do sredine/kraja osamdesetih, i mogli su se naći na mnogim autobuskim stajalištima u Beogradu

  • 57
Crveni kiosk za viršle u zemički kao eksponat

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Da li pamtite čuvene crvene kioske, jedne od prvih fast food objekata u Beogradu? Zavisi koja ste generacija, ali većina ih se seća. Bili su simbol naše prestonice, a šta se onda desilo?

PKB kućica u jarko crvenoj boji imala je natpis "viršle u zemički" - kratko i jasno, a ko ih je probao, zna da bolji slogan nije bio potreban. Osim što tih godina u gradu nije bila ovako velika ponuda restorana kao danas, hot dog iz crvenog kioska stekao je popularnost preko preporuke "od usta do usta".

Odavno ih ne viđamo na svakom koraku, ali ostao je miris vrućih viršli negde u našoj pameti i žal za detinjstvom/mladošću. Crveni kiosk se prvi put "javio" u centru Beograda kao pandan grčkim objektima s girosom, ili kobasicama u Pragu.

Prodaja je išla odlično sve do kraja osamdesetih godina prošlog veka, a posebno su mladi voleli da se počaste vrućom viršlom nakon noćnog izlaska. Pre ovih kioska, PKB je držao drvene objekte u kojima ste mogli da kupite i kobasice. Oni koji ih se sećaju, kažu da bi se obogatio svako ko bi ih sada "oživeo".

U saradnji sa pekarom "Jezero" sa Ade, koja je za kioske pravila zemičke, posao je cvetao! Dnevno se mesilo oko 30.000 zemički, što nije bilo dovoljno, pa su se one dodatno dopremale iz Obrenovca. Ne smemo zaboraviti ni čuveni senf, bez kojeg ovaj hot dog ne bi bio tako ukusan.

Od 1992. nažalost više niste mogli da ih nađete na ulicama, kako zbog privatizacije, tako i zbog ere hamburgera i ostalih kulinarskih specijaliteta, što podrazumeva i brzu hranu.

- PKB kiosci su prodavali najlepše viršle ikada! Još pamtim taj ukus. Imali su i kobasice, one su se kuvale u zasebnom loncu. Zemičke su obično bile bajate, ali nam to nije smetalo. Senf je takođe bio preukusan, takav više nigde nisam probala - kaže nam Beograđanka S.L. (59), i dodaje:

- Kad bih krenula kući iz noćnog života, i čekala autobusom u ponoć na Trgu Republike, uvek sam uzimala par viršli, a drugovi su uzimali par viršli, par kobasica u jednoj zemički, i onda to jedemo u prevozu. Cene se ne sećam, ali je bila simbolična za ono vreme. Mislim da i dan-danas postoji jedan takav kiosk, na Dedinju. Kažu da su im viršle kao nekada, probala sam jednom, približne su onima, ali nije baš to to - priča nam čitateljka Telegraf Biznisa.

Pica, sendvič ili hot dog: šta birate?

Foto: Pixabay

Ukratko, kako je sve počelo?

 

Poljoprivredni kombinat Beograd bio je najveće preduzeće socijalističkog doba, sa enormnim proizvodnim i prehrambenim kapacitetima, što je pokrenulo nesvakidašnju ideju.

Čelnici PKB-a su krajem 60-ih godina 20. veka rešili da prodaju hranu na ulici. Raspisan je konkurs "Beogradski kiosk", za arhitekte koje bi ideju sprovele u delo, a stanovnici našeg glavnog grada su ubrzo dobili "simbol prestonice". Niko više nije razmišljao da li su viršle kvalitetan mesni produkt, bio je važan taj ukus.

Senf koj smo pomenuli ranije u tekstu možda je uflekao mnoge jakne i majice, ali niko nije mogao da mu odoli. Pravi recept, ipak, nikada nije "otkriven". Viršla bi se vrela iz lonca metalnom hvataljkom stavljala u polu-bajatu zemičku, onda bi se po njoj posuo redak senf. Obrok se pakovao u tanki papir s logotipom PKB-a.

Davne 1975. godine, hot dog iz crvenog kioska koštao je 6 dinara, a već nekoliko godina kasnije je poskupeo na 35 dinara. Viršle su mogle da se plate i JTO bonovima, sećaju se stariji Beograđani.

Da li pamtite ove čuvene viršle iz PKB crvenih kioska i koja vam je prva asocijacija na njih?

Video: Da li biste pojeli komad zlata? doručak košta 50 evra i hipsteri će odlepiti za njim

(B.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    15. decembar 2020 | 16:08

    Sve što je vredelo je namerno upropašćeno a onda su došli okupatori sa zapada i natrpali nam robu trećerazrednog kvaliteta bez prava na svoju . Tako nam i treba kad ne mislimo !

  • Kontrolor

    15. decembar 2020 | 13:08

    Eeeh,divna hrana,grad je bio pun optimuzma,narod ljubazan. Danas sve nervozno,drsko,namrsteno. Kiosci crveni lepi,zemicke sveze,senf normalan,a danas pola vode,pola senf ili kecap,kao i pavlaka. Sve krsteno vodom,mada jos ima postenih koji to ne rade. I oni expres restorani,divna hrana,samoposluzite se.....ma predivno. Nedostaje mi mnogo toga iz detinjstva,jeste bilo staro ali lepo. Sada u gradu samo beton,uzas

  • Alex

    15. decembar 2020 | 12:44

    Ja sam kod babe i tetke dolazio svake god.iz Travnika u Beograd i ostajao po 10 dana obicno za zimski raspust.Sestra me obavezno vodila na te virsle.Nikad to necu zaboraviti.Ai pogacice obicne okrugle i jogurt u trouglu.Detinjstvo

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>